Więcej przepisów na puszyste placki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz ochotę na coś pysznego, łatwego w wykonaniu i do tego taniego, a z jakiegoś powodu znudziły ci się naleśniki, te placuszki z pewnością zaspokoją twoją ochotę. Placki z zsiadłym mlekiem są pyszne, lekkie i puszyste, smakują i na słodko i na słono, a wykonanie zajmuje zaledwie dwie chwile. Skusisz się na śniadanie lub słodki podwieczorek?
Placuszki z zsiadłym mlekiem - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
- 1 pełna szklanka zsiadłego mleka
- 1 większe jajko
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżka cukru pudru (jeśli robisz placuszki na słodko)
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczne, ale dużo ułatwi.
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą. W kolejnej misce ubij jajko z cukrem jeśli go używasz, odrobiną soli i wymieszaj z zsiadłym mlekiem.
- Zawartość obu misek połącz i wymieszaj szpatułką.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Kiedy będzie gorący, za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki.
- Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron. Placuszki powinny się apetycznie zezłocić.
Tak przygotowane placuszki podawaj w swój ulubiony sposób. Na słodko najlepiej smakują z domowym dżemem lub oprószone cukrem pudrem. Jeśli wybierasz wytrawny sposób podania, spróbuj podać je jako dodatek do zupy grzybowej lub mięsnego sosu.