Placuszki śniadaniowe, które pobiły smakiem racuchy. Głównym składnikiem zajadał się każdy dziadek

Na śniadanie lub słodki podwieczorek często smażymy placuszki, racuszki lub naleśniki. Jednak chyba warto zerwać z powtarzalnością i zanurzyć zęby w czymś dużo smaczniejszym i bardziej puszystym? Ten przepis na placuszki zachwyci każdego, a główny składnik uwielbiali nasi dziadkowie.

Więcej przepisów na puszyste placki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli masz ochotę na coś pysznego, łatwego w wykonaniu i do tego taniego, a z jakiegoś powodu znudziły ci się naleśniki, te placuszki z pewnością zaspokoją twoją ochotę. Placki z zsiadłym mlekiem są pyszne, lekkie i puszyste, smakują i na słodko i na słono, a wykonanie zajmuje zaledwie dwie chwile. Skusisz się na śniadanie lub słodki podwieczorek?

Placuszki z zsiadłym mlekiem - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 1 pełna szklanka zsiadłego mleka
  • 1 większe jajko
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru (jeśli robisz placuszki na słodko)
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczne, ale dużo ułatwi. 
  2. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą. W kolejnej misce ubij jajko z cukrem jeśli go używasz, odrobiną soli i wymieszaj z zsiadłym mlekiem. 
  3. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj szpatułką. 
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Kiedy będzie gorący, za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki.
  5. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron. Placuszki powinny się apetycznie zezłocić. 

Tak przygotowane placuszki podawaj w swój ulubiony sposób. Na słodko najlepiej smakują z domowym dżemem lub oprószone cukrem pudrem. Jeśli wybierasz wytrawny sposób podania, spróbuj podać je jako dodatek do zupy grzybowej lub mięsnego sosu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.