Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler

Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek, postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam przyprawę, którą zawsze dodaję do flaków. Dawno nie jadłam niczego tak pysznego, a wystarczyło pół łyżeczki.

. Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sos kurkowy to jedna z tych potraw, które mogę jeść non stop bez możliwości, że mi się znudzą. Idealny jest z makaronem, jako dodatek do polędwiczek lub duszonego kurczaka, ale ostatnio najbardziej smakuje mi z plackami ziemniaczanymi lub proziakami. Jakiś czas temu mój ukochany przyniósł sporo naprawdę ładnych kurek i oczywiście poprosił o gęsty, kremowy sos. Jednak postanowiłam troszkę pokombinować i dodałam do niego odrobinę gałki muszkatołowej. Nie miałam pojęcia, że ta przyprawa tak fantastycznie podkreśli smak moich ulubionych grzybów. Już nigdy nie zrobię inaczej. 

Sos kurkowy. Dodałam tę przyprawę i odleciałam

Składniki:

  • ok. 600 g kurek
  • 2 niewielkie cebule, ja używam zawsze szalotek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 200-300 ml śmietanki 30 proc. 
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Najlepszy sos kurkowy - sposób wykonania:

  1. Na samym początku należy dokładnie oczyścić kurki. Jakiś czas temu pisałam o tym, jak zrobił to mój narzeczony - polecam ten sposób.
  2. Oczyszczone grzyby pokrój na większe kawałki. Posiekaj także cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i na większej mocy palnika podsmaż je, aż odparuje z nich nadmiar wody. 
  4. Do podsmażonych grzybów dodaj czosnek, lekko je osól i zalej śmietaną. Następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. 
  5. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dodaj pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj w swój ulubiony sposób. 

Wskazówka: Jeśli robisz sos z maślaków, gałka muszkatołowa również świetnie je pokreśli. Ta przyprawa idealne współgra z grzybami o delikatnym, lekko słodkim smaku. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA