. Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sos kurkowy to jedna z tych potraw, które mogę jeść non stop bez możliwości, że mi się znudzą. Idealny jest z makaronem, jako dodatek do polędwiczek lub duszonego kurczaka, ale ostatnio najbardziej smakuje mi z plackami ziemniaczanymi lub proziakami. Jakiś czas temu mój ukochany przyniósł sporo naprawdę ładnych kurek i oczywiście poprosił o gęsty, kremowy sos. Jednak postanowiłam troszkę pokombinować i dodałam do niego odrobinę gałki muszkatołowej. Nie miałam pojęcia, że ta przyprawa tak fantastycznie podkreśli smak moich ulubionych grzybów. Już nigdy nie zrobię inaczej.
Sos kurkowy. Dodałam tę przyprawę i odleciałam
Składniki:
- ok. 600 g kurek
- 2 niewielkie cebule, ja używam zawsze szalotek
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 200-300 ml śmietanki 30 proc.
- masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Najlepszy sos kurkowy - sposób wykonania:
- Na samym początku należy dokładnie oczyścić kurki. Jakiś czas temu pisałam o tym, jak zrobił to mój narzeczony - polecam ten sposób.
- Oczyszczone grzyby pokrój na większe kawałki. Posiekaj także cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i na większej mocy palnika podsmaż je, aż odparuje z nich nadmiar wody.
- Do podsmażonych grzybów dodaj czosnek, lekko je osól i zalej śmietaną. Następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką.
- Duś na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dodaj pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj w swój ulubiony sposób.
Wskazówka: Jeśli robisz sos z maślaków, gałka muszkatołowa również świetnie je pokreśli. Ta przyprawa idealne współgra z grzybami o delikatnym, lekko słodkim smaku.