Zupa "z mysiej psitki". Może nie nazywa się zachęcająco, ale smakiem bije i rosół i pomidorową

Żeby na samym początku uściślić: nazwa potrawy może wprowadzać w błąd, ale podczas przygotowywania nie ucierpi żaden sympatyczny gryzoń. Zupa "z mysiej psitki" to nic innego jak prosta, ale przepyszna i treściwa zupa, którą gotowała każda starsza gospodyni i wszędzie mogła nazywać się trochę inaczej. Ważne były ziemniaki i coś "na okrasę".

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Co dom, to przepis na tanią i pożywną zupę. W moich okolicach starsi ludzie mówili, że jak nie ma co do garnka włożyć "to i zupa z mysiej psitki się nadaje". Powiedzenie, że coś jest z mysiej psitki określało rzecz, przedmiot lub sposób na coś, który wydawał się lichy i byle jaki, ale w efekcie okazywał się w sam raz. I taką zupę gotowało się i pewnie do dziś gotuje się w okolicach wschodniego Mazowsza i na Lubelszczyźnie. Wystarczy zaledwie kilka tanich i łatwodostępnych produktów, by zrobić przepyszną zupę. 

Zupa "z mysiej psitki". Nazwa dziwna, smak genialny

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu, może to być także wywar z kości
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 300 g podgardla lub boczku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • pół małej główki kapusty (może być włoska)
  • zasmażka z masła i mąki
  • opcjonalnie: porwany czerstwy chleb

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Następnie dodaj pokrojone podgardle lub boczek. Mięso wytop z tłuszczu na niewielkim palniku. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  2. Całość duś na średniej mocy palnika, aż cebula będzie złota, a ziemniaki się podsmażą. Całość zalej bulionem, dodaj pokrojoną marchewkę oraz kilka grzybków. W ty momencie dodaj także czosnek - wcześniej możesz go podsmażyć z cebulą, ale dodany w tej chwili nie zdominuje smaku. 
  3. Kapustę podsmaż na patelni na odrobinie masła i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i zmniejsz moc palnika. Gotuj całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę soku z ogórków kiszonych lub kapusty. 
  4. Przygotuj zasmażkę i zapraw nią zupę. Przed podaniem wkrusz do zupy kawałki czerstwego pieczywa.

Wskazówka: Do tej zupy możesz dodać także wędzoną kiełbasę, kawałki wędliny lub pieczonego mięsa - taka zupa przyjmie wszystko i zawsze będzie wyśmienicie smakować.

Więcej o:
Copyright © Agora SA