-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis dostałam od cioci. Połączenie z papryką i cebulą jest fenomenalne i pasuje do wszystkiego. "Dodaję go nawet do grzanek".
Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na domowe przetwory w pełni i wszyscy siedzimy po uszy w dżemach i innych wekach. Dziś jednak chciałabym wam pokazać przepis na sos pomidorowy z papryką, który zdradziła mi ciocia. Jest gesty, pachnie wrześniowym ogrodem i jest idealny do wszystkiego. Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj makaron i podaj go z tym sosem. Zastanawiasz się, co dodać do gołąbków? Otwórz słoik i problem z głowy. Ten sos zastąpi także ketchup do frytek albo kanapek, a wykonanie jest banalne.
Najlepszy sos pomidorowy. W połączeniu z papryką jest boski
Składniki:
- 4 kg mięsistych pomidorów
- ok. 1,5 kg papryki
- 1 kg cebuli
- sos, pieprz, suszony lub świeży lubczyk
- 2 łyżki octu jabłkowego
- masło lub masło klarowane
Sposób wykonania:
- Pomidory sparz we wrzątku. Następnie pokrój je na kawałki, usuń gniazda nasienne i włóż do garnka. Zagotuj na wolnym ogniu, a kiedy zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez drobne sito.
- Cebule posiekaj, następnie podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj posiekaną paprykę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Kiedy papryka zmięknie, dodaj odrobinę soli i cukru. Duś przez chwilę, następnie zblenduj na gładką masę.
- Przetarte pomidory ponownie włóż do Garnka. Dodaj zblendowaną paprykę z cebulą, lubczyk i na wolnym ogniu duś, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec gotowania dopraw octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Gorący sos przelej do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Następnie odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz także zapasteryzować sos we wrzątku. Wówczas wystarczy 10 minut wolnego gotowania.
Wskazówka: Jeśli masz gotowy przecier pomidorowy, śmiało możesz go wykorzystać. Wówczas skrócisz czas przygotowania sosu o robienie gotowego, domowego przecieru.