Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski

Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis dostałam od cioci. Połączenie z papryką i cebulą jest fenomenalne i pasuje do wszystkiego. "Dodaję go nawet do grzanek".

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sezon na domowe przetwory w pełni i wszyscy siedzimy po uszy w dżemach i innych wekach. Dziś jednak chciałabym wam pokazać przepis na sos pomidorowy z papryką, który zdradziła mi ciocia. Jest gesty, pachnie wrześniowym ogrodem i jest idealny do wszystkiego. Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj makaron i podaj go z tym sosem. Zastanawiasz się, co dodać do gołąbków? Otwórz słoik i problem z głowy. Ten sos zastąpi także ketchup do frytek albo kanapek, a wykonanie jest banalne. 

Najlepszy sos pomidorowy. W połączeniu z papryką jest boski

Składniki:

  • 4 kg mięsistych pomidorów
  • ok. 1,5 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • sos, pieprz, suszony lub świeży lubczyk
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • masło lub masło klarowane

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz we wrzątku. Następnie pokrój je na kawałki, usuń gniazda nasienne i włóż do garnka. Zagotuj na wolnym ogniu, a kiedy zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez drobne sito.
  2. Cebule posiekaj, następnie podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj posiekaną paprykę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Kiedy papryka zmięknie, dodaj odrobinę soli i cukru. Duś przez chwilę, następnie zblenduj na gładką masę. 
  3. Przetarte pomidory ponownie włóż do Garnka. Dodaj zblendowaną paprykę z cebulą, lubczyk i na wolnym ogniu duś, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec gotowania dopraw octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. 
  4. Gorący sos przelej do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Następnie odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz także zapasteryzować sos we wrzątku. Wówczas wystarczy 10 minut wolnego gotowania. 

Wskazówka: Jeśli masz gotowy przecier pomidorowy, śmiało możesz go wykorzystać. Wówczas skrócisz czas przygotowania sosu o robienie gotowego, domowego przecieru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.