Szukasz przepisu na jesienną słodycz? Sernik dyniowy to mistrzowie połączenie nabiału i warzywa

Zamiast piec kolejną szarlotkę, babciny placek ze śliwami lub cynamonki postaw na zupełnie inną i o wiele bardziej spektakularną słodycz. Sernik dyniowy to hit tej jesieni - ciasto nie tylko robi wrażenie, ale i kusi bajecznym smakiem. Wystarczy zadbać tylko o dobrą bazę w postaci nabiału i połączyć ją z warzywną pulpą i innymi dodatkami.

Jesień jest coraz bardziej odczuwalna nie tylko wieczorami czy na spacerach, ale i w kuchni. Letnie smaki powoli odchodzą w niepamięć, a ich miejsce zajmują aromatyczne, sezonowe rarytasy. Idealnym przykładem jest sernik dyniowy, który łączy w sobie klasyczną bazę z nabiału z warzywną pulpą z pomarańczowego warzywa. Takie zestawienie brzmi nietypowo - jednak gwarantujemy, że smak wszystko wynagrodzi. 

Sernik dyniowy to słodki synonim jesieni - zrobisz go ekspresowo 

Sernik dyniowy jest naprawdę łatwym ciastem, nie ma tu wyszukanych składników, a rządzi prostota i obłędny smak. Kluczem są jednak dobre jakościowo produkty i odpowiednie proporcje. Nie obejdzie się bez kremowego, kilkukrotnie mielonego sera lub tego z wiaderka. Sekretem jest jednak dodatek sezonowego, pomarańczowego warzywa, które zazwyczaj ląduje w zupę, jako dodatek do makaronu, zapiekanki czy puszystych placuszków

Iście jesiennych przepisów na wypieki nie brakuje. Na stołach zazwyczaj gości szarlotka, kultowy placek ze śliwkami, rozmaite tarty z owocami czy kruche specjału. Sernik dyniowy znacznie wyróżnia się na tle tych rarytasów. Warto jednak wiedzieć, że smakuje obłędnie, a kusi już samą prezencją. Tego typu deser nie jest też zbyt słodki, co z pewnością dla wielu osób będzie sporym plusem - wszystko zależy jednak od proporcji czy dodatków, na jakie się zdecydujemy. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Przepis na jesienny sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie

Składniki na spód: 

  • 200 g herbatników,
  • 40 g masła.

Masa serowa: 

  • 650 g twarogu mielonego lub z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • 140 g cukru,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pasty waniliowej,
  • 280 g puree z dyni,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżka mąki pszennej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasteczkowego spodu. Herbatniki zblenduj na drobny piasek, połącz z roztopionym masłem i wyłóż na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Z ciasteczek uformuj estetyczny spód. Gotową bazę dociśnij i wstaw do lodówki. 
  2. Teraz pora na pure z dyni. Warzywo pokrój na kawałki, zblenduj na gładką masę z łyżką mąki pszennej i cynamonem. 
  3. Następnie przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do dużej miski z jajkami, cukrem, śmietanką kremówką, mąką ziemniaczaną i akcentem wanilii. Wszystkie składniki miksuj na wysokich obrotach do połączenia. 
  4. Zawartość obu misek wykładaj naprzemiennie na ciasteczkowy spód. Dzięki temu masa serowa i dyniowa stworzą ładne warstwy. Na wierzchu powinna znaleźć się dyniowa pulpa - to pomoże ładnie udekorować ciasto, wystarczy złapać za wykałaczkę i nakreślić rozmaite wzory. 
  5. Gotowy sernik piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejsz temp. do 120 i piecz ciasto kolejne 1,5 godziny. 
  6. Sernik dyniowy należy dobrze ostudzić, a przed podaniem włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto będzie obłędnie smakować i pięknie się kroić. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.