Zupa ogórkowa z soczystych, kiszonych ogórków to potrawa, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Niektórzy stawiają ją na podium przed pomidorową, a nawet rosołem. Przepis na klasyczną, polską zupę to żaden sekret, wiele rodzin może się pochwalić swoją własną, oryginalną recepturą. Każda z nich zakłada wykorzystanie nieco odmiennych składników i ich proporcji. My przychodzimy dziś ze wskazówkami na jak najprostszą, ale i wyjątkowo smaczną ogórkową.
Przygotowanie ogórkowej nie jest zadaniem ani skomplikowanym, ani czasochłonnym. Jedyne, czego potrzebujesz, to odpowiednie składniki i chęci do "kucharzenia". Polecamy wykorzystać ogórki kiszone z domowych zapasów, stojących w słoikach na półce w piwnicy. Jeśli jednak zabrakło ci w tym roku czasu na kiszenie - nic straconego, sklepowe ogórki również będą w zupie smakować niczego sobie.
Składniki:
Ziemniaki, marchew, seler oraz korzeń pietruszki dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj duży garnek. Wlej do niego 2 litry wody i zagotuj ją razem z kostkami rosołowymi. Gdy woda zacznie się "przewracać", dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj je, aż całkowicie zmiękną, a następnie dodaj starte ogórki. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około kwadrans. Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem i dodaj posiekany koperek. Aby ogórkową zagęścić, odlej jedną chochlę wywaru i przelej ją do szklanki, w której zmieszasz ją z kwaśną śmietaną. Zagęszczacz wlewaj stopniowo do zupy, nie przestając mieszać. I gotowe! Pyszną zupę ogórkową możesz zagryzać kromką chleba lub grzankami. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl