-
Haps
-
Jak przygotować
- Wzięłam ziemniaki z wczorajszego obiadu i zrobiłam te placki. Nie został po nich nawet okruszek
Wzięłam ziemniaki z wczorajszego obiadu i zrobiłam te placki. Nie został po nich nawet okruszek
Bardzo często dzieje się tak, że gdy przygotowujemy obiad, zostaje nam kilka składników, które aż szkoda wyrzucić. W takich sytuacjach najlepiej zrobić z nich drugą całkiem inną potrawę. Gdy więc zostanie ci więcej ziemniaków, wykorzystaj przepis na te placki. Są palce lizać.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Każdemu czasem zostaje trochę ziemniaków z obiadu. Wtedy wiele osób zazwyczaj wrzuca je na patelnie i ponownie przysmaża. By jednak spróbować czegoś innego, podajemy przepis na ziemniaczane placuszki. To również jest przysmażony ziemniak, jednak w nieco innej formie. Na jego bazie przygotowuje się ciasto ziemniaczane, a następnie formuje placki, które faszerowane są serem i szynką. Tak przygotowane podsmaża się na rumiany kolor i podaje z dodatkami. Przy najbliższej okazji warto ich spróbować.
Przepis na placki ziemniaczano-serowe
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 10 plasterków szynki,
- 10 plastrów mozzarelli,
- 80 g parmezanu,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i chłodne ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka, następnie przeciśnij przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz, sól i dokładnie wyrabiaj. Masa ziemniaczana powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
- Gotową masę przełóż na czysty blat obsypany niewielką ilością mąki. Podziel ją na dwie równe części, każdą rozwałkuj na placek. Za pomocą szklanki wykrawaj w cieście koła.
- Na połowie powstałych krążków ułóż szynkę, mozzarellę i przykryj je drugą częścią ciasta. Brzegi dokładnie zlep, by podczas smażenia, nic nie wypłynęło.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim placuszki i smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl