Wzięłam ziemniaki z wczorajszego obiadu i zrobiłam te placki. Nie został po nich nawet okruszek

Bardzo często dzieje się tak, że gdy przygotowujemy obiad, zostaje nam kilka składników, które aż szkoda wyrzucić. W takich sytuacjach najlepiej zrobić z nich drugą całkiem inną potrawę. Gdy więc zostanie ci więcej ziemniaków, wykorzystaj przepis na te placki. Są palce lizać.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Każdemu czasem zostaje trochę ziemniaków z obiadu. Wtedy wiele osób zazwyczaj wrzuca je na patelnie i ponownie przysmaża. By jednak spróbować czegoś innego, podajemy przepis na ziemniaczane placuszki. To również jest przysmażony ziemniak, jednak w nieco innej formie. Na jego bazie przygotowuje się ciasto ziemniaczane, a następnie formuje placki, które faszerowane są serem i szynką. Tak przygotowane podsmaża się na rumiany kolor i podaje z dodatkami. Przy najbliższej okazji warto ich spróbować.

Przepis na placki ziemniaczano-serowe

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 10 plasterków szynki,
  • 10 plastrów mozzarelli,
  • 80 g parmezanu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i chłodne ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka, następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz, sól i dokładnie wyrabiaj. Masa ziemniaczana powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  3. Gotową masę przełóż na czysty blat obsypany niewielką ilością mąki. Podziel ją na dwie równe części, każdą rozwałkuj na placek. Za pomocą szklanki wykrawaj w cieście koła.
  4. Na połowie powstałych krążków ułóż szynkę, mozzarellę  i przykryj je drugą częścią ciasta. Brzegi dokładnie zlep, by podczas smażenia, nic nie wypłynęło.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim placuszki i smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: