Nie kupuję już ketchupu, bo robię coś dużo lepszego. Zamknij w słoikach, a postoi do przyszłej wiosny

Przygotowując zapasy na zimę, wykonujemy szereg znanych nam przepisów. Zapełniamy piwnicę ogórkami, cukinią i słodkimi dżemami. W tym roku wzbogacam to zestawienie o jeszcze jedną recepturę. Tym smakołykiem zastępuję ketchup, bo jest znacznie smaczniejszy.

:

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Gdy pierwszy raz usłyszałam o paście z papryki jako zamienniku znanego ketchupu, nie mogłam uwierzyć, że może być to dobre. Pomimo wielkiej sympatii do tego warzywa, trudno było mi pojąć, że to jego smak będę czuć, jedząc ulubione dodatki. Jednak już po pierwszym kęsie wiedziałam, że zostanie w mojej kuchni na dużo dłużej. Wykonanie wcale nie jest skomplikowane, a do przygotowania potrzebujesz produkty, które można znaleźć w każdej kuchni. Zamknięcie papryki w słoikach i pasteryzowanie wydłuża okres świeżości. Od razu uprzedzam, że lepiej zrobić podwójną porcję, bo każdy będzie to jadł łyżkami.

Przepis na pastę z papryki

Składniki

  • 3 kg dojrzałych czerwonych papryk,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 300 ml oleju,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 250 ml octu 10 proc.,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę dokładnie oczyść, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze kawałki. Następnie zmiel przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Warzywa umieść w garnku, dodaj sól, cukier, a także wlej olej. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu dolej ocet, koncentrat pomidorowy, wrzuć również liście laurowe, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. Produkty zamieszaj do połączenia i gotuj przez następne 5 minut.
  4. Przygotowaną pastę przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie i mocno zakręć i ustaw w garnku z wodą. Pasteryzuj przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoika z naczynia i ułóż do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.