Puszyste ciasto ucierane z owocami. Wystarczy chwila mieszania, dwie chwile pieczenia i sześć składników

Ciasto ucierane z owocami to magiczny sposób na przywołanie pięknej, złotej jesieni. Przepis na to ciasto jest banalny, szybki i tani i we wrześniu nie ma lepszej łakoci do kawki albo herbatki wypitej na tarasie lub na balkonie. Co jest ważne? Żeby się zanadto nie starać - wystarczy tylko kilka razy zamieszać i upiec.

Więcej przepisów na jesienne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto ucierane z owocami to dla wielu z nas znak, że już można cieszyć się spokojem jesieni. Oczywiście to ciasto pyszne jest o każdej porze roku, ale umówmy się, ze śliwkami albo innymi jesiennymi owocami smakuje wyjątkowo. Przepis jest banalny i na pewno nie sprawi problemu nawet początkującym adeptom sztuki cukierniczej. Jak się za to zabrać? Po pierwsze - nie trzeba się starać. Po drugie, radzę podwoić listę składników, bo ciasto znika błyskawicznie. 

Ciasto ucierane z owocami - przepis na jesienną rozkosz z kilku składników 

Składniki:

  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki, najlepiej tortowej
  • 4 niewielkie jajka
  • 2 łaskie łyżki proszki do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • ok. 500 g ulubionych owoców, polecam śliwki świeże lub z syropu
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do ubijania możesz użyć odrobiny soli. 
  2. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubij na kogel-mogel z cukrem i dodaj do mąki. Dodaj także cukier waniliowy i za pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach całość wymieszaj, stopniowo dolewając olej. 
  3. Kiedy masa na ciasto się połączy, dodaj pianę z białek i wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem i oprósz kaszą manną lub odrobiną bułki tartej. Następnie przelej do niej ciasto. 
  4. Na ciasto połóż owoce. Wcześniej oczywiście je oczyść, a jeśli używasz śliwek, usuń pestki i możesz zasypać je odrobiną cynamonu.
  5. Piekarni rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ucierane piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. 
  6. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. 

Tak przygotowane ciasto jest delikatne, puszyste i długo wilgotne. Jeśli jednak nie masz pod ręką śliwek, świetnie sprawdzą się także maliny, jeżyny lub inne owoce - mogą być także mrożone lub z syropu. Dla podkręcenia smaku możesz dodać do ciasta odrobinę pokruszonej czekolady. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA