Więcej przepisów na jesienne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto ucierane z owocami to dla wielu z nas znak, że już można cieszyć się spokojem jesieni. Oczywiście to ciasto pyszne jest o każdej porze roku, ale umówmy się, ze śliwkami albo innymi jesiennymi owocami smakuje wyjątkowo. Przepis jest banalny i na pewno nie sprawi problemu nawet początkującym adeptom sztuki cukierniczej. Jak się za to zabrać? Po pierwsze - nie trzeba się starać. Po drugie, radzę podwoić listę składników, bo ciasto znika błyskawicznie.
Ciasto ucierane z owocami - przepis na jesienną rozkosz z kilku składników
Składniki:
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 szklanki mąki, najlepiej tortowej
- 4 niewielkie jajka
- 2 łaskie łyżki proszki do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- ok. 500 g ulubionych owoców, polecam śliwki świeże lub z syropu
- cukier puder do dekoracji
Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do ubijania możesz użyć odrobiny soli.
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubij na kogel-mogel z cukrem i dodaj do mąki. Dodaj także cukier waniliowy i za pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach całość wymieszaj, stopniowo dolewając olej.
- Kiedy masa na ciasto się połączy, dodaj pianę z białek i wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem i oprósz kaszą manną lub odrobiną bułki tartej. Następnie przelej do niej ciasto.
- Na ciasto połóż owoce. Wcześniej oczywiście je oczyść, a jeśli używasz śliwek, usuń pestki i możesz zasypać je odrobiną cynamonu.
- Piekarni rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ucierane piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto jest delikatne, puszyste i długo wilgotne. Jeśli jednak nie masz pod ręką śliwek, świetnie sprawdzą się także maliny, jeżyny lub inne owoce - mogą być także mrożone lub z syropu. Dla podkręcenia smaku możesz dodać do ciasta odrobinę pokruszonej czekolady.