Wyrzuć z przepisu mleko i zastąp je tym napojem. Mała zmiana, a naleśniki będą milion razy lepsze

Przepis na naleśniki znamy na pamięć, jednak warto go zaktualizować, bo podajemy smaczniejszą wersję. Od klasycznej różni się jednym, choć ważnym szczegółem. Jeśli zrobisz je raz, nie wrócisz do klasycznej receptury.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki to łatwe i pyszne danie, po które sięgają nie tylko najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smaruje się domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każdy z nich nie tylko wychodzi, lecz także jest smaczny.

Klasyczny przepis na to danie mówi, że do ciasta dodaje się mleko. My jednak zmodyfikujemy tę recepturę i zamiast tego dodamy do nich kefiru. Dzięki tej metodzie placki wychodzą bardziej kremowe i delikatne. Dodatkowo nie tracą na elastyczności. Można je podawać z owocami, bitą śmietaną, a także z warzywnym farszem.

Przepis na naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, kefir, sól i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek. Wlej łyżkę oleju i ponownie wymieszaj.
  2. Na patelnię wylej niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzany olej partiami wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtarzaj do wykorzystania ciasta.
  3. Tak przygotowane naleśniki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz w nich umieścić ulubione dodatki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: