Wśród domowych wypieków warto wyróżnić te, które są nieco lżejsze, mają zdrowszy skład i pozbawione są licznych kalorii. Ciasto marchewkowe to absolutny numer jeden w tej dziedzinie, a na dodatek jest smaczne, pięknie się prezentuje i z pewnością zasmakuje każdemu. Obejdzie się bez wyszukanych produktów i długiego czasu na przygotowanie - tu króluje prostota i naturalny skład.
Domowe wypieki nie mają konkurencji, dlatego zamiast przepłacaj w cukierniach lub nabywać sklepowe słodkości o wątpliwym składzie warto postawić na te przygotowane samodzielnie. Co, jednak gdy brakuje nam składników lub nasza dieta ogranicza puste kalorie? To idealny pretekst, by przygotować wyborne ciasto marchewkowe - szczególnie to z korzennym twistem, który idealnie sprawdzi się jesienią. Taki wypiek nie tylko ekspresowo powstaje, ale i może długo leżakować - zapewniamy, że długo pozostanie świeży i smakowity.
Ciekawym pomysłem na jesienną słodycz może być zatem połączenie przyjemnego z pożytecznym. Mowa tu o przemyceniu do łakoci zdrowych składników i dodatków. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by przygotować brownie z fasoli, zastąpić cukier ksylitolem bądź erytrolem lub postawić na obłędnie smaczne ciasto marchewkowe! Ten genialny wypiek jest gotowy w mgnieniu oka, wystarczy zetrzeć marchew, połączyć z mąką, jajami i pozostałymi dodatkami, a reszta dosłownie robi się sama. Dekoracja jest wskazana - szczególnie ta z puszystego serka i odrobiny miodu.
Składniki na ciasto:
Polewa z serka:
Sposób przygotowania: