Klasyczne słodkości pójdą w odstawkę, jeśli przygotujesz to wyborne i puszyste ciasto marchewkowe

O tej porze roku królują aromatyczne przyprawy i korzenne smaki, dlatego warto postawić na ekspresową słodycz z dodatkową porcją witamin. Ciasto marchewkowe to idealne połączenie, które przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy zetrzeć warzywo, połączyć z innymi składnikami i przelać do foremki.

Wśród domowych wypieków warto wyróżnić te, które są nieco lżejsze, mają zdrowszy skład i pozbawione są licznych kalorii. Ciasto marchewkowe to absolutny numer jeden w tej dziedzinie, a na dodatek jest smaczne, pięknie się prezentuje i z pewnością zasmakuje każdemu. Obejdzie się bez wyszukanych produktów i długiego czasu na przygotowanie - tu króluje prostota i naturalny skład. 

Ciasto marchewkowe w jesiennym anturażu korzennych przypraw

Domowe wypieki nie mają konkurencji, dlatego zamiast przepłacaj w cukierniach lub nabywać sklepowe słodkości o wątpliwym składzie warto postawić na te przygotowane samodzielnie. Co, jednak gdy brakuje nam składników lub nasza dieta ogranicza puste kalorie? To idealny pretekst, by przygotować wyborne ciasto marchewkowe - szczególnie to z korzennym twistem, który idealnie sprawdzi się jesienią. Taki wypiek nie tylko ekspresowo powstaje, ale i może długo leżakować - zapewniamy, że długo pozostanie świeży i smakowity. 

Ciekawym pomysłem na jesienną słodycz może być zatem połączenie przyjemnego z pożytecznym. Mowa tu o przemyceniu do łakoci zdrowych składników i dodatków. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by przygotować brownie z fasoli, zastąpić cukier ksylitolem bądź erytrolem lub postawić na obłędnie smaczne ciasto marchewkowe! Ten genialny wypiek jest gotowy w mgnieniu oka, wystarczy zetrzeć marchew, połączyć z mąką, jajami i pozostałymi dodatkami, a reszta dosłownie robi się sama. Dekoracja jest wskazana - szczególnie ta z puszystego serka i odrobiny miodu. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na ciasto marchewkowe - wersja ekspresowa dla leniwych 

Składniki na ciasto: 

  • 350 g startej marchewki,
  • 4 duże jajka,
  • 260 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu, 
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 200 g brązowego cukru (ilość można zmniejszyć lub dowolnie zastąpić),
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Polewa z serka: 

  • 300 g serka philadelphia,
  • 90 g masła,
  • kilka łyżek cukru (wedle upodobania),
  • 4 łyżki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż wszystkie produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Dodaj startą na małych oczkach marchewkę, jajka, pastę waniliową i orzechy. Całość na koniec zalej olejem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Składniki powinny się jedynie połączyć, dlatego mikser nie będzie potrzebny. Wystarczy zamieszać produkty drewnianą łyżką. 
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto piecz w 170 stopniach przez około 30-40 minut. 
  5. W tym czasie zrób kremową polewę. Masło o temperaturze pokojowej, ucieraj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  6. Pod koniec miksowania stopniowo dodaj miód i serek - cały czas miksując.
  7. Tak przygotowaną polewą możemy przełożyć ostudzone ciasto marchewkowe. Serek można ułożyć też na wierzchu naszego ciasta. Smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA