Domowa szarlotka z kruszonką - mega soczysta w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiąca. Czego chcieć więcej?

Szarlotka z kruszonką to jedno z popularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Charakterystyczne ciasto z jabłkami jest mega chrupiące, a zarazem miękkie w środku. W sam raz do kawy z bliskimi.

Szarlotka z kruszonką - przepis na domowe ciasto z jabłkami. Wszyscy będą prosić o dokładkę bez dwóch zdań!

Chodzi za Tobą szarlotka z kruszonką? Przepis na domowej roboty ciasto z jabłkami nie jest trudny. Jesień to idealny moment, aby skorzystać z sezonu na jabłka. Ekologiczne, zdrowe i pachnące. Aby umilić sobie wieczór, wystarczy dobra aromatyczna kawa, wygodny fotel i pyszny kawałek ciasta Jesteście gotowi na pierwszy przepis? Znajdziecie go poniżej.

Przepis na szarlotkę z kruszonką:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 200 g zimnego masła
  • około 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajo

Składniki pozostałe:

  • około 3 łyżeczek cynamonu
  • około 1,5 kg jabłek
  • 1-2 łyżeczki kardamonu
  • odrobina imbiru

Wykonanie krok po kroku:

  1. Przesiej mąkę. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  2. Do masy dodaj posiekane masło. Dołóż cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Dodaj jajko.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Połącz ze sobą.
  5. Wyrób wszystko na tak zwaną kruszonkę.
  6. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
  8. Około 2/3 porcji ciasta wyłóż do formy. Wyklej nim spód. Włóż na około 15-20 minut do piekarnika.
  9. 1/3 porcji włóż do schłodzenia.
  10. Przygotuj owoce. Obierz je, pokrój na sporej wielkości kawałki.
  11. Dalej smaż je w garnku przez kilka minut.
  12. Wymieszaj je z korzennymi przyprawami.
  13. Umieść jabłka na spodzie. Posyp kruszonką.
  14. Wstaw do piekarnika na 40 minut (180 stopni).
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka z kruszonką i migdałami - przepis krok po kroku

Oto przepis na szarlotkę z kruszonką i migdałami:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • około 1/3 szklanki cukru
  • około 150 g margaryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1-2 łyżek wody

Składniki na masę:

  • 2 łyżki wody
  • około 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g margaryny

Wykonanie:

  1. Zagnieć ze sobą składniki na ciasto. Uformuj kulę. Odłóż ją do lodówki na około 50-60 minut.
  2. Dalej rozetrzyj w palcach składniki na kruszonkę. Odstaw ją także do lodówki.
  3. Przygotuj owoce. Umyj je, obierz i pokrój na drobne plastry.
  4. Przełóż jabłka do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i wodę. Podduś przez kilka minut pod przykryciem.
  5. Dalej przejdź do zmiksowania wszystkiego na gładką masę.
  6. Przygotuj blaszkę. Wylep ją ciastem. Zapiecz spód przez 10-15 minut w temperaturze około 170 stopni.
  7. Przełóż gotowe jabłka na ciasto i kruszonkę.
  8. Posyp wszystko płatkami migdałowymi.
  9. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze około 170 stopni.

Kruszonka - przepis, który wykonasz bez wagi kuchennej

Przepis na kruszonkę nie jest wcale taki trudny, a co najważniejsze, do jego wykonania potrzebne są tylko trzy składniki. Jak powszechnie wiadomo, kruszonka jest idealnym wykończeniem wielu ciast, takich jak: ciasta z budyniem, śliwkami, czy też jabłkami. Poniżej znajdziecie recepturę.

Kruszonka - jak zrobić?

Składniki:

  • pół kostki masła (100 g)
  • pół szklanki cukru
  • 150 g mąki pszennej

Wykonanie:

  1.  Przesiej mąkę.
  2. Dodaj miękkie masło.
  3. Dodaj cukier.
  4. Wyrabiaj porządnie ciasto.
  5. Jeżeli konsystencja jest zbyt mało zwarta, możesz dodać więcej masła.
  6. Dla lepszego efektu możesz ją schłodzić. Później przejdź do dalszego wyrabiania.

Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec

Więcej o: