Szarlotka z kruszonką - przepis na domowe ciasto z jabłkami. Wszyscy będą prosić o dokładkę bez dwóch zdań!
Chodzi za Tobą szarlotka z kruszonką? Przepis na domowej roboty ciasto z jabłkami nie jest trudny. Jesień to idealny moment, aby skorzystać z sezonu na jabłka. Ekologiczne, zdrowe i pachnące. Aby umilić sobie wieczór, wystarczy dobra aromatyczna kawa, wygodny fotel i pyszny kawałek ciasta Jesteście gotowi na pierwszy przepis? Znajdziecie go poniżej.
Przepis na szarlotkę z kruszonką:
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 200 g zimnego masła
- około 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajo
Składniki pozostałe:
- około 3 łyżeczek cynamonu
- około 1,5 kg jabłek
- 1-2 łyżeczki kardamonu
- odrobina imbiru
Wykonanie krok po kroku:
- Przesiej mąkę. Połącz z proszkiem do pieczenia.
- Do masy dodaj posiekane masło. Dołóż cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj jajko.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Połącz ze sobą.
- Wyrób wszystko na tak zwaną kruszonkę.
- Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
- Około 2/3 porcji ciasta wyłóż do formy. Wyklej nim spód. Włóż na około 15-20 minut do piekarnika.
- 1/3 porcji włóż do schłodzenia.
- Przygotuj owoce. Obierz je, pokrój na sporej wielkości kawałki.
- Dalej smaż je w garnku przez kilka minut.
- Wymieszaj je z korzennymi przyprawami.
- Umieść jabłka na spodzie. Posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika na 40 minut (180 stopni).
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Szarlotka z kruszonką i migdałami - przepis krok po kroku
Oto przepis na szarlotkę z kruszonką i migdałami:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- około 1/3 szklanki cukru
- około 150 g margaryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1-2 łyżek wody
Składniki na masę:
- 2 łyżki wody
- około 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g margaryny
Wykonanie:
- Zagnieć ze sobą składniki na ciasto. Uformuj kulę. Odłóż ją do lodówki na około 50-60 minut.
- Dalej rozetrzyj w palcach składniki na kruszonkę. Odstaw ją także do lodówki.
- Przygotuj owoce. Umyj je, obierz i pokrój na drobne plastry.
- Przełóż jabłka do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i wodę. Podduś przez kilka minut pod przykryciem.
- Dalej przejdź do zmiksowania wszystkiego na gładką masę.
- Przygotuj blaszkę. Wylep ją ciastem. Zapiecz spód przez 10-15 minut w temperaturze około 170 stopni.
- Przełóż gotowe jabłka na ciasto i kruszonkę.
- Posyp wszystko płatkami migdałowymi.
- Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze około 170 stopni.
Kruszonka - przepis, który wykonasz bez wagi kuchennej
Przepis na kruszonkę nie jest wcale taki trudny, a co najważniejsze, do jego wykonania potrzebne są tylko trzy składniki. Jak powszechnie wiadomo, kruszonka jest idealnym wykończeniem wielu ciast, takich jak: ciasta z budyniem, śliwkami, czy też jabłkami. Poniżej znajdziecie recepturę.
Kruszonka - jak zrobić?
Składniki:
- pół kostki masła (100 g)
- pół szklanki cukru
- 150 g mąki pszennej
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Dodaj miękkie masło.
- Dodaj cukier.
- Wyrabiaj porządnie ciasto.
- Jeżeli konsystencja jest zbyt mało zwarta, możesz dodać więcej masła.
- Dla lepszego efektu możesz ją schłodzić. Później przejdź do dalszego wyrabiania.
Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec