• Link został skopiowany

Szarlotka pani Joli robi furorę. Jeden składnik sprawia, że beza jest nie do pobicia

Delikatny wierzch, kruche ciasto i jabłka z cynamonem to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Szarlotka z bezą według przepisu pani Joli to coś więcej niż deser. To wspomnienie smaku dzieciństwa.
Szarlotka z bezą
szarlotka z bezą, Fot. Svetlana-Cherruty / iStock

Szarlotka z bezą to jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Pani Jola, znana z kulinarnych inspiracji, dzieli się przepisem na wersję XL, która idealnie sprawdzi się na większe spotkania. Co więcej, proponuje również wariant z dodatkiem orzechów, który świetnie komponuje się z jesiennymi jabłkami.

Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis

Przepis na szarlotkę z bezą pani Joli - receptura kulinarnej specjalistki

Przepis na szarlotkę z bezą wykonany pod okiem kulinarnego eksperta to jest coś! Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o słynnej pani Joli. Uśmiechnięta, pełna spokoju i posiadająca mnóstwo wspaniałych przepisów. Poniżej przepis na szarlotkę z bezą w rozmiarze XL.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • około 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki mąki
  • odrobina soli

Składniki dodatkowe:

  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Masło posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć porządnie ciasto.
  4. Wyrób je i wypełnij nim blachę.
  5. Następnie nakłuj ciasto na przykład widelcem.
  6. Spód piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  7. Umyj jabłka, obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj je następnie z cukrem pudrem i cynamonem.
  8. Na przygotowany spód, wysyp bułkę tartą.
  9. Na niej umieść jabłka.
  10. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
  11. Dodawaj do białek stopniowo cukier, aby uzyskać gęstą pianę.
  12. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj ją za pomocą łyżki.
  13. Tak przygotowaną masę przełóż na jabłka.
  14. Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni przez około pół godziny.
Szarlotka z to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać (zdjęcie ilustracyjne)
Szarlotka z to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać (zdjęcie ilustracyjne)yulia-bogdanova / iStock

Szarlotka z bezą - przepis w orzechowej odsłonie

Przepis na szarlotkę z bezą z dodatkiem chrupiących orzechów? Dlaczego nie! Nie ma nic pyszniejszego od chrupiącego ciasta z soczystymi jabłkami. Najlepiej takimi, które są prosto z naszego przydomowego sadu. Jesień to idealna ku temu pora. Trzeba korzystać. Poniżej znajdziecie przepis na orzechową szarlotkę.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 bardzo czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • odrobina soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • około 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • orzechy do posypania

Wykonanie:

  1. Umyj jabłka, obierz je i pokrój. Upraż na patelni z cynamonem i cukrem. Duś przez kilka minut.
  2. Pozostaw je do przestygnięcia.
  3. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i odrobinką soli.
  4. Dodaj miękkie masło.
  5. Całość posiekaj.
  6. Następnie dodaj kolejno żółtka, kwaśną śmietanę i cukier. Wyrób dokładnie ciasto.
  7. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki.
  8. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą. Przełóż je na pół godziny do lodówki.
  9. Następnie rozłóż je na przygotowanej blasze. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  10. Dalej wyjmij je i ostudź.
  11. Ubij z białek i soli bezową pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Bardzo dokładnie wymieszaj z mąką.
  12. Na wierzchu ułóż masę z jabłek, posyp je posiekanymi orzechami. 
  13. Następnie rozłóż warstwę z ubitych białek.
  14. Całość piecz w temperaturze około 160 stopni przez 25-30 minut.
  15. W razie konieczności zmniejsz temperaturę. Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: