Delikatny wierzch, kruche ciasto i jabłka z cynamonem to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Szarlotka z bezą według przepisu pani Joli to coś więcej niż deser. To wspomnienie smaku dzieciństwa.
szarlotka z bezą, Fot. Svetlana-Cherruty / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Szarlotka z bezą to jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Pani Jola, znana z kulinarnych inspiracji, dzieli się przepisem na wersję XL, która idealnie sprawdzi się na większe spotkania. Co więcej, proponuje również wariant z dodatkiem orzechów, który świetnie komponuje się z jesiennymi jabłkami.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Przepis na szarlotkę z bezą pani Joli - receptura kulinarnej specjalistki
Przepis na szarlotkę z bezą wykonany pod okiem kulinarnego eksperta to jest coś! Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o słynnej pani Joli. Uśmiechnięta, pełna spokoju i posiadająca mnóstwo wspaniałych przepisów. Poniżej przepis na szarlotkę z bezą w rozmiarze XL.
Masło posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
Zagnieć porządnie ciasto.
Wyrób je i wypełnij nim blachę.
Następnie nakłuj ciasto na przykład widelcem.
Spód piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Umyj jabłka, obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj je następnie z cukrem pudrem i cynamonem.
Na przygotowany spód, wysyp bułkę tartą.
Na niej umieść jabłka.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
Dodawaj do białek stopniowo cukier, aby uzyskać gęstą pianę.
Wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj ją za pomocą łyżki.
Tak przygotowaną masę przełóż na jabłka.
Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni przez około pół godziny.
Szarlotka z to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać (zdjęcie ilustracyjne)yulia-bogdanova / iStock
Szarlotka z bezą - przepis w orzechowej odsłonie
Przepis na szarlotkę z bezą z dodatkiem chrupiących orzechów? Dlaczego nie! Nie ma nic pyszniejszego od chrupiącego ciasta z soczystymi jabłkami. Najlepiej takimi, które są prosto z naszego przydomowego sadu. Jesień to idealna ku temu pora. Trzeba korzystać. Poniżej znajdziecie przepis na orzechową szarlotkę.