Przepis na szarlotkę z bezą pani Joli - receptura kulinarnej specjalistki
Przepis na szarlotkę z bezą wykonany pod okiem kulinarnego eksperta to jest coś! Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o słynnej pani Joli. Uśmiechnięta, pełna spokoju i posiadająca mnóstwo wspaniałych przepisów. Poniżej przepis na szarlotkę z bezą w rozmiarze XL.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Składniki na bezę:
- 5 białek
- około 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki
- odrobina soli
Składniki dodatkowe:
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Masło posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
- Zagnieć porządnie ciasto.
- Wyrób je i wypełnij nim blachę.
- Następnie nakłuj ciasto na przykład widelcem.
- Spód piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
- Umyj jabłka, obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj je następnie z cukrem pudrem i cynamonem.
- Na przygotowany spód, wysyp bułkę tartą.
- Na niej umieść jabłka.
- Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
- Dodawaj do białek stopniowo cukier, aby uzyskać gęstą pianę.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj ją za pomocą łyżki.
- Tak przygotowaną masę przełóż na jabłka.
- Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni przez około pół godziny.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Szarlotka z bezą - przepis w orzechowej odsłonie
Przepis na szarlotkę z bezą z dodatkiem chrupiących orzechów? Dlaczego nie! Nie ma nic pyszniejszego od chrupiącego ciasta z soczystymi jabłkami. Najlepiej takimi, które są prosto z naszego przydomowego sadu. Jesień to idealna ku temu pora. Trzeba korzystać. Poniżej znajdziecie przepis na orzechową szarlotkę.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 bardzo czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru brązowego
- 4 żółtka
- 200 g masła
- odrobina soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Składniki na bezę:
- 4 białka
- około 150 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Wykonanie:
- Umyj jabłka, obierz je i pokrój. Upraż na patelni z cynamonem i cukrem. Duś przez kilka minut.
- Pozostaw je do przestygnięcia.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i odrobinką soli.
- Dodaj miękkie masło.
- Całość posiekaj.
- Następnie dodaj kolejno żółtka, kwaśną śmietanę i cukier. Wyrób dokładnie ciasto.
- W razie konieczności dodaj odrobinę mąki.
- Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą. Przełóż je na pół godziny do lodówki.
- Następnie rozłóż je na przygotowanej blasze. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Dalej wyjmij je i ostudź.
- Ubij z białek i soli bezową pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Bardzo dokładnie wymieszaj z mąką.
- Na wierzchu ułóż masę z jabłek, posyp je posiekanymi orzechami.
- Następnie rozłóż warstwę z ubitych białek.
- Całość piecz w temperaturze około 160 stopni przez 25-30 minut.
- W razie konieczności zmniejsz temperaturę. Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec