Kluski śląskie zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią. Jednak dla tych, którzy nie do końca się w niej orientują, przypominamy, że przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, które dokładnie trzeba przepuścić przez praskę. Ich znakiem rozpoznawczym jest wgłębienie na środku ciasta, w którym zatrzymuje się sos, którym są polane. Ich przygotowanie wymaga jedynie podstawowej wiedzy o gotowaniu i poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący. Jednak by kluski wyszły elastyczne, miękkie i pyszne, warto zastosować się do pewnych zasad. Magda Gessler jasno podkreśliła, co robi, by jej danie było idealne.
Magda Gessler to najpopularniejsza restauratorka w Polsce oraz autorytet kulinarny. Swoim doświadczeniem dzieli się w programie "Kuchenne Rewolucje", gdzie pomaga restauratorom w podrasowaniu ich lokali. Kilkukrotnie Gessler gościła na Śląsku, gdzie za każdym razem dzieliła się kultowym przepisem na kluski.
Jak się okazuje, jej przepis składa się z kilku kroków, a lista składników nie jest obszerna. Natomiast sekretem restauratorki są odpowiednie proporcje, które są kluczem do idealnego ciasta. Dzięki odpowiedniej ilości mąki oraz jajek ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jak wspomina, mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. Dzięki temu, po ugotowaniu nie będą twarde i gumowate.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl