• Link został skopiowany

Gessler zdradziła patent na idealne kluski śląskie. Z jej przepisu zawsze wychodzą miękkie. Są lepsze niż babci

Kluski śląskie to kultowe danie, które można w łatwy sposób zepsuć. Magda Gessler pokazała jednak, jak tego nie zrobić. Zdradziła nieco na temat trików, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Ten jeden jest kluczowy.
Kluski śląskie Magdy Gessler
Fot. Getty Images, rachwalski / Instagram @magdagessler_official
Zobacz wideo Przepis na szare kluski

Kluski śląskie zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią. Jednak dla tych, którzy nie do końca się w niej orientują, przypominamy, że przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, które dokładnie trzeba przepuścić przez praskę. Ich znakiem rozpoznawczym jest wgłębienie na środku ciasta, w którym zatrzymuje się sos, którym są polane. Ich przygotowanie wymaga jedynie podstawowej wiedzy o gotowaniu i poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący. Jednak by kluski wyszły elastyczne, miękkie i pyszne, warto zastosować się do pewnych zasad. Magda Gessler jasno podkreśliła, co robi, by jej danie było idealne.

Kluski śląskie Magdy Gessler - to jest jej sekret

Magda Gessler to najpopularniejsza restauratorka w Polsce oraz autorytet kulinarny. Swoim doświadczeniem dzieli się w programie "Kuchenne Rewolucje", gdzie pomaga restauratorom w podrasowaniu ich lokali. Kilkukrotnie Gessler gościła na Śląsku, gdzie za każdym razem dzieliła się kultowym przepisem na kluski.

Jak się okazuje, jej przepis składa się z kilku kroków, a lista składników nie jest obszerna. Natomiast sekretem restauratorki są odpowiednie proporcje, które są kluczem do idealnego ciasta. Dzięki odpowiedniej ilości mąki oraz jajek ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jak wspomina, mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. Dzięki temu, po ugotowaniu nie będą twarde i gumowate.

Przepis na kluski śląskie Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie dania zacznij od ziemniaków. Obierz je, przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj do miękkości, a następnie ostudź. Gdy będą chłodne, przepuść je przez praskę.
  2. Do kartofli wsyp przesianą przez sitko mąkę, wbij jajko oraz obsyp całość solą. Składniki zagnieć na gładkie ciasto pozbawione grudek.
  3. Gdy masa jest wyrobiona, formuj z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej z nich zrób palcem charakterystyczne dla nich wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kluski gotuj partiami w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj je z domowym gulaszem lub sosem grzybowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: