Ta faszerowana papryka smakuje jak domowej roboty gołąbki. Sekretem jest obłędny farsz z grzybami

Kultowe gołąbki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o smak. Niestety babcine zawijasy często pochłaniają dużo czasu. Zamiast więc rolować je w nieskończoność, warto postawić na ciekawą alternatywę. Faszerowana papryka będzie ciekawie udawać kapuściany klasyk, farsz idealnie się skomponuje, a goście będą błagać o dokładkę.

W domowy menu nie brakuje tradycyjnych smakołyków. W porze obiadowej często więc goszczą pierogi z rozmaitymi farszami, kotlety, pieczenie, placki, czy aromatyczne buliony. Kapuściana klasyka jest równie lubiana - od zasmażanego warzywa po obłędne gołąbki. Zawijasy hojnie wypełnione farszem warto jednak zamienić na faszerowane papryki. Smak będzie równie wyborny, a przygotowanie o wiele szybsze. 

Zamiast godzinami zawijać gołąbki, nadziej papryki aromatycznym farszem

Co ma wspólnego ze sobą kapusta i papryka? Na pierwszy rzut oka może i niewiele jednak z naszym przepisem ów porównanie szybko się wyjaśni. Wszystko przez... brak czasu! Jak doskonale wiadomo pośpiech i nadzwyczajne lenistwo niejednokrotnie wymuszają na nas pomysłowość - tak też było i tym razem. Właśnie dlatego, zamiast godzinami zawijać gołąbki, warto zamienić kapuściane zawijasy na hojnie napakowane papryki, które doskonale zastąpią klasykę i będą równie obłędnie smakować. 

Faszerowane papryki udające gołąbki to obłędne danie, które jest gotowe w mgnieniu oka. Wystarczy odpowiednio przygotować warzywa - odciąć górę i wydrążyć środek wraz z pestkami - a później przygotować soczyste nadzienie. Tutaj w roli głównej świetnie sprawdzi się mięso mielone, ryż, cebula i grzyby - polecamy zarówno pieczarki, jak i leśne skarby. Na koniec wszystko łączymy, zapiekamy i gotowe!

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na paprykę faszerowaną, która udaje gołąbka - wszystko przez obłędny farsz

Składniki: 

  • 5 papryk,
  • 500 g mięsa mielonego, 
  • cebula,
  • dwie torebki ugotowanego ryżu, 
  • natka pietruszki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie płatki chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia warzyw. Papryki osusz, przetnij ich górę i delikatnie wytnij wnętrze wraz ze wszystkimi pestkami. 
  2. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Grzyby obierz i pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć mięso i przy pomocy szpatułki zacznij je rozdrabniać. wrzuć cebulkę i pieczarki Całość podsmażaj, aż składniki ładnie się zarumienią. Na koniec dodaj przyprawy i natkę. 
  4. Tak przygotowany farsz połącz z ryżem. 
  5. Papryki hojnie wypełnij farszem. 
  6. Gotowe warzywa układaj na blaszce do pieczenia. Całość zapiekaj przez godzinę w 200 stopniach. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.