W domowy menu nie brakuje tradycyjnych smakołyków. W porze obiadowej często więc goszczą pierogi z rozmaitymi farszami, kotlety, pieczenie, placki, czy aromatyczne buliony. Kapuściana klasyka jest równie lubiana - od zasmażanego warzywa po obłędne gołąbki. Zawijasy hojnie wypełnione farszem warto jednak zamienić na faszerowane papryki. Smak będzie równie wyborny, a przygotowanie o wiele szybsze.
Co ma wspólnego ze sobą kapusta i papryka? Na pierwszy rzut oka może i niewiele jednak z naszym przepisem ów porównanie szybko się wyjaśni. Wszystko przez... brak czasu! Jak doskonale wiadomo pośpiech i nadzwyczajne lenistwo niejednokrotnie wymuszają na nas pomysłowość - tak też było i tym razem. Właśnie dlatego, zamiast godzinami zawijać gołąbki, warto zamienić kapuściane zawijasy na hojnie napakowane papryki, które doskonale zastąpią klasykę i będą równie obłędnie smakować.
Faszerowane papryki udające gołąbki to obłędne danie, które jest gotowe w mgnieniu oka. Wystarczy odpowiednio przygotować warzywa - odciąć górę i wydrążyć środek wraz z pestkami - a później przygotować soczyste nadzienie. Tutaj w roli głównej świetnie sprawdzi się mięso mielone, ryż, cebula i grzyby - polecamy zarówno pieczarki, jak i leśne skarby. Na koniec wszystko łączymy, zapiekamy i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania: