• Link został skopiowany

Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na pożywne danie. Tej wersji nie zna prawie nikt

O tej zupie wie niewielkie grono osób, które zagłębia się w regionalne dania. Na szczęście Koło Gospodyń Wiejskich postanowiło zdradzić przepis, by cała Polska mogła zakosztować tego smaku. To nowa odsłona znanej nam potrawy, za którą szalejemy.
Grochówka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. kalhh/Pixabay
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Czy znajdą się tu miłośnicy grochówki? Z pewnością tak, bo za tym daniem szaleje wiele osób. Od lat znamy jej podstawowy przepis i to właśnie z niego zawsze korzystamy. Jednak okazuje się, że można go lekko zmodyfikować i w ten sposób powstanie potrawa warta grzechu. Jej recepturę ujawniło Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa, gdzie ta grochówka jest prawdziwym rarytasem. Na tle klasycznej wersji wyróżnia ją pewien składnik. To kasza manna, która połączona z jajkiem i dodana do wywaru sprawia, że całość jest bardziej kremowa.

Przepis na grochówkę po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki

  • 300 g łuskanego grochu,
  • 200 g surowego boczku,
  • 300 g swojskiej kiełbasy, 
  • 2 białe cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 150 g kaszy manny,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Groch umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
  2. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim mięso, powinno się zarumienić. Po jakimś czasie dorzuć cebulę i trzymaj na ogniu do momentu zeszklenia.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gdy groch będzie miękki, wrzuć do niego pozostałe składniki i zamieszaj.
  4. Na głębokim talerzu rozsyp kaszę manną i wbij do niej jajko. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być twarda i zbita.
  5. Tak przygotowane zetrzyj na tarce bezpośrednio do zupy. Gotuj przez kilka chwil, na koniec dopraw solą i pieprzem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: