Wiele osób nie ruszy obiadu, jeśli nie będzie do niego surówki. To właśnie ten dodatek dodaje całemu daniu lekkości i świeżości. Warto więc postawić na najlepszą z najlepszych propozycji. Gwarantujemy, że ta surówka z trzech warzyw, zaskoczy twoich gości i domowników. Jest po prostu obłędna.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z kapusty do obiadu - przepis. Połączenie tych smaków zaskakuje bardzo pozytywnie
Ta surówka z kapusty smakuje najlepiej, kiedy w sklepach czy na targach dostępna jest młoda kapusta. Nie można jednak zapominać o dwóch pozostałych składnikach i sosem, przez który kubki smakowe wręcz eksplodują. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na surówkę:
- 1/4 główki kapusty
- 2-3 garści orzechów włoskich,
- pół pęczka natki pietruszki.
Składniki na sos:
- 1/5 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki syropu klonowego lub naturalnego miodu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Błyskawiczna surówka do obiadu z kapusty. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Usuwamy pierwsze liście z kapusty, a następnie dzielimy ją na cztery części i usuwamy głąb.
- Ćwiartkę kapusty szatkujemy na drobno.
- Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski.
- Obrane orzechy prażymy na gorącej patelni. Trzeba uważać, by się nie przypaliły, ponieważ zepsują smak sałatki - będą gorzkie i niesmaczne. Odstawiamy orzechy na bok, aby przestygły.
- Siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do miski z kapustą.
- Zabieramy się za przygotowanie sosu. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, sól i pieprz.
- Gotowym sosem polewamy kapustę wymieszaną z natką pietruszki.
- Orzechy siekamy i dodajemy do surówki.
- Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki. Podajemy lekko schłodzoną - wówczas będzie lepiej smakować.