Chrupiąca surówka do obiadu. Wystarczy kapusta i dwa inne składniki, a goście oszaleją na jej punkcie

Chrupiąca surówka to najlepszy z najlepszych dodatków do obiadu. Będzie idealnie komponować się do różnej maści sosów czy mięs. Jak zatem ją przygotować, by goście oszaleli na jej punkcie i błagali o przepis? To bardzo proste.

Wiele osób nie ruszy obiadu, jeśli nie będzie do niego surówki. To właśnie ten dodatek dodaje całemu daniu lekkości i świeżości. Warto więc postawić na najlepszą z najlepszych propozycji. Gwarantujemy, że ta surówka z trzech warzyw, zaskoczy twoich gości i domowników. Jest po prostu obłędna.  

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kapusty do obiadu - przepis. Połączenie tych smaków zaskakuje bardzo pozytywnie 

Ta surówka z kapusty smakuje najlepiej, kiedy w sklepach czy na targach dostępna jest młoda kapusta. Nie można jednak zapominać o dwóch pozostałych składnikach i sosem, przez który kubki smakowe wręcz eksplodują. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki na surówkę: 

  • 1/4 główki kapusty 
  • 2-3 garści orzechów włoskich, 
  • pół pęczka natki pietruszki.  

Składniki na sos: 

  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki syropu klonowego lub naturalnego miodu, 
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Błyskawiczna surówka do obiadu z kapusty. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Usuwamy pierwsze liście z kapusty, a następnie dzielimy ją na cztery części i usuwamy głąb. 
  2. Ćwiartkę kapusty szatkujemy na drobno. 
  3. Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski. 
  4. Obrane orzechy prażymy na gorącej patelni. Trzeba uważać, by się nie przypaliły, ponieważ zepsują smak sałatki - będą gorzkie i niesmaczne. Odstawiamy orzechy na bok, aby przestygły. 
  5. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do miski z kapustą. 
  6. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, sól i pieprz. 
  7. Gotowym sosem polewamy kapustę wymieszaną z natką pietruszki. 
  8. Orzechy siekamy i dodajemy do surówki. 
  9. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki. Podajemy lekko schłodzoną - wówczas będzie lepiej smakować.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.