Dżem z aronii według receptury siostry Anastazji. Dzięki tym 2 składnikom straci całą goryczkę

Dżem z aronii wcale nie musi mieć gorzkiego posmaku. Siostra Anastazja zwykła dodawać do niego dwa składniki, dzięki którym smarowidło było słodkie i obłędnie wyśmienite. Warto się na niego skusić, póki sezon na owoce jeszcze się nie skończył. Dżem przyda się zwłaszcza w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym. Na co więc czekasz?

Dżem z aronii nie cieszy się w Polsce taką popularnością jak choćby dżem truskawkowy czy jagodowy. Niektórzy myślą, że taki przetwór jest gorzki i cierpki w smaku. Surowe owoce aronii są, co prawda, dokładnie takie, jednak dżem - przygotowany według odpowiedniej receptury - jest równie smaczny, co inne owocowe smarowidła. Taki właśnie przepis opracowała siostra Anastazja, której książki kucharskie kryją prawdziwą skarbnicę kulinarnej wiedzy.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Siostra Anastazja zna się na rzeczy. Dżem z aronii według jej receptury nie jest ani gorzki, ani cierpki

Warto wprowadzić aronię do swojego jadłospisu ze względu na liczne witaminy i minerały, które w sobie zawiera. Jedząc dżem z aronii, dostarczamy organizmowi solidną dawkę witamin z grupy B, a także C i E oraz kwasu foliowego, miedzi, żelaza, wapnia i potasu. Składniki te wspierają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry, a nawet pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi.

Dżem z aronii można wykorzystać do smarowania kanapek, gofrów i naleśników oraz jako nadzienie do ciast i babeczek. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić nim wykwintne potrawy mięsne. Zastosowanie pysznego dżemu jest szerokie, warto więc mieć w zanadrzu kilka jego słoiczków. Jeśli chcesz dodatkowo zwiększyć słodycz aronii, umieść je dzień wcześniej w zamrażarce.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 500 g cukru,
  • szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z całej cytryny.

Domowy dżem z aronii. Sposób przygotowania

Owoce aronii dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Wybierz i wyrzuć te, które są już nadgniłe. Przebrane owoce wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem. Zalaną aronię zostaw na około godzinę. Po tym czasie w drugim garnku rozpuść cukier w 250 ml wody. Do zagotowanego syropu dodaj umyte, obrane i pokrojone jabłka i gruszki. 

Kiedy wszystkie składniki się zagotują, a jabłka i gruszki zmiękną i puszczą soki, przenieś je do garnka z owocami aronii i wymieszaj. Gotuj całość przez 10-15 minut, po czym odstaw miksturę na noc do ostygnięcia. Następnego dnia ponownie wszystko zagotuj. Trzymaj garnek na palniku do momentu, aż owoce się całkiem rozpadną i połączą. W ostatnim etapie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zamieszaj.

Dżem z aronii przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, które następnie umieść w dużym garnku, na ściereczce. Garnek zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe przetwory odstaw w chłodne, zacienione miejsce np. do piwnicy lub spiżarki i ciesz się smakiem dżemu przez wiele miesięcy. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: