Dżem z aronii nie cieszy się w Polsce taką popularnością jak choćby dżem truskawkowy czy jagodowy. Niektórzy myślą, że taki przetwór jest gorzki i cierpki w smaku. Surowe owoce aronii są, co prawda, dokładnie takie, jednak dżem - przygotowany według odpowiedniej receptury - jest równie smaczny, co inne owocowe smarowidła. Taki właśnie przepis opracowała siostra Anastazja, której książki kucharskie kryją prawdziwą skarbnicę kulinarnej wiedzy.
Warto wprowadzić aronię do swojego jadłospisu ze względu na liczne witaminy i minerały, które w sobie zawiera. Jedząc dżem z aronii, dostarczamy organizmowi solidną dawkę witamin z grupy B, a także C i E oraz kwasu foliowego, miedzi, żelaza, wapnia i potasu. Składniki te wspierają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry, a nawet pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi.
Dżem z aronii można wykorzystać do smarowania kanapek, gofrów i naleśników oraz jako nadzienie do ciast i babeczek. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić nim wykwintne potrawy mięsne. Zastosowanie pysznego dżemu jest szerokie, warto więc mieć w zanadrzu kilka jego słoiczków. Jeśli chcesz dodatkowo zwiększyć słodycz aronii, umieść je dzień wcześniej w zamrażarce.
Składniki:
Owoce aronii dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Wybierz i wyrzuć te, które są już nadgniłe. Przebrane owoce wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem. Zalaną aronię zostaw na około godzinę. Po tym czasie w drugim garnku rozpuść cukier w 250 ml wody. Do zagotowanego syropu dodaj umyte, obrane i pokrojone jabłka i gruszki.
Kiedy wszystkie składniki się zagotują, a jabłka i gruszki zmiękną i puszczą soki, przenieś je do garnka z owocami aronii i wymieszaj. Gotuj całość przez 10-15 minut, po czym odstaw miksturę na noc do ostygnięcia. Następnego dnia ponownie wszystko zagotuj. Trzymaj garnek na palniku do momentu, aż owoce się całkiem rozpadną i połączą. W ostatnim etapie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zamieszaj.
Dżem z aronii przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, które następnie umieść w dużym garnku, na ściereczce. Garnek zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe przetwory odstaw w chłodne, zacienione miejsce np. do piwnicy lub spiżarki i ciesz się smakiem dżemu przez wiele miesięcy. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl