Zapomnij o nudnej klasyce z ziemniaków. Pomidorowe placki to danie, które skradnie niejedno serce

Jednym ze smaczniejszych i szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad, są klasyczne placki ziemniaczane. Jesienią warto jednak nieco zaszaleć i zamienić główny składnik na nieco bardziej sezonowy rarytas. Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef - zdradza przepis na pomidorowe placki rodem z kuchni greckiej.

Jesień w kuchni nie może być nudna i pozbawiona kolorów! Warto więc postawić na odważne kompozycje i bawić się smakami. O tej porze roku to pomidory smakują najlepiej, dlatego, zamiast przygotowywać nudne placki ziemniaczane postaw na wersję z soczystym, czerwonym zamiennikiem. Zwyciężczyni MasterChefa, wie, jak połączyć składniki, by nie rozpłynęły się na patelni - efekt wow jest gwarantowany. 

Pomidorowe placki rodem z greckiej kuchni to danie idealne na jesień 

Program MasterChef to nie tylko rozrywka dla tysięcy widzów, lecz także ogromna szansa dla zdolnych kucharzy, którzy pod okiem surowego i profesjonalnego jury rozwijają skrzydła oraz podbijają kulinarną scenę Polski. Beata Śniechowska to zwyciężczyni drugiej edycji programu. Słynie z obłędnych przepisów, które publikuje na Instagramie, i wspaniałej restauracji w sercu Wrocławia. Szefowa kuchni po wydaniu książki zatytułowanej "Pomidor" zaszalała z przepisami, gdzie ów jesienny rarytas odrywa główną rolę. Tak właśnie powstał przepis na obłędne placki. 

Czasami wydaje się, że niektóre połączenia w kuchni nie powinny mieć miejsca. Jednak, zamiast się ograniczać, warto łamać schematy i kombinować jak najwięcej! Tak powstają przełomowe smaki i dania rangi najlepszych szefów kuchni. Tym torem poszła Beata Śniechowska, która na swoim Instagramie zaprezentowała przepis na pomidorowe placki. Inspiracja grecką kuchnią jest tu mocno odczuwalna - nie brakuje ziół, fety, morza oliwek i kremowego jogurtu z cytrynowym twistem.  

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przepis na pomidorowe placki z oliwkami i fetą, czyli kuchnia grecka na jesiennym stole 

Składniki:

  • 500 g mięsistych pomidorów,
  • 80 g oliwek bez pestek,
  • 100 g fety,
  • czerwona cebula, 
  • 170 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól morska,
  • świeże zioła np. garść listków bazylii, mięty natka pietruszki,
  • olej z pestek winogron do smażenia,
  • Dodatkowo: jogurt grecki, oliwa, sok z cytryny. 
 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w ćwiartki, usuń gniazda i pokrój je w kostkę. 
  2. Do miski przełóż pomidory wraz z posiekaną w piórka czerwoną cebulą, oliwkami pokrojonymi w plasterki, serem feta, ziołami i solą. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. 
  3. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy i wkładamy na 30 minut leżakowania do lodówki.
  4. Ciasto wrzucamy porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek z winogron lub oliwą. 
  5. Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor. 
  6. Na koniec tylko piękny serwis. Pomidorowy rarytas ułóż na talerzu, obok zrób solidny kleks z jogurtu greckiego - dopraw go oliwą i sokiem z cytryny, lub cząstkami cytrusów. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.