Samym wyglądem przekonuje do zrobienia. Słodkie, lekkie i aż grzech go nie zrobić. To najlepszy deser

Na kartach kuchni polskiej zapisało się wiele deserów, które wykonuje się na każdą okazję. Najczęściej wybieramy szarlotkę, sernik, czy klasyczną babkę. By jednak do tego zestawienia dodać więcej smaku nie musimy daleko szukać. Ten wypiek jest wystarczający, a jego smak na długo zapadnie nam w pamięć.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

O malinowej chmurce słyszał chyba każdy, ale czy wiesz, że istnieją jej inne wersje? Zamiast malin warto czasem użyć mniej oczywistych owoców, które w połączeniu z ciastem i bezą smakują równie dobrze. Dziś mamy do przetestowania wypiek, którym główną rolę grają porzeczki. Można do niego użyć tylko jednego rodzaju, jednak polecamy zrobić owocowy miks. Tak przygotowane ciasto z pewnością zrobi furorę na stole.

Przepis na porzeczkową chmurkę

Składniki

  • 600 g mąki pszennej,
  • 180 g zimnego masła,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 2 szczypty soli,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 500 g mieszanki czarnej i czerwonej porzeczki.

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze umieść w większej misce i utrzyj je na gładko z połową cukru. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, a także pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość delikatnie zamieszaj i dodaj mieszanki żółtka z cukrem. Składniki dokładnie z sobą zagnieć do idealnego połączenia.
  2. Blaszkę posmaruj niewielką ilością masła. Na dnie foremki rozprowadź przygotowane ciasto i włóż ją do lodówki na około 30 minut.
  3. W tym czasie zajmij się owocami. Wszystkie porzeczki dokładnie przemyj i oczyść z nieczystości. Możesz również zrobić im kąpiel wodną, by upewnić się, że będą czyste.
  4. Białka umieść w misce i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. Podczas miksowania dodawaj stopniowo pozostałą część cukru. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na nim owoce, posyp je trzema łyżkami cukru. Na wierzchu rozprowadź ubitą pianę z białek. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez następne 45 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 100°C i pozostaw ciasto w urządzeniu na 20 minut. Dzięki temu wierzchnia warstwa stanie się bardziej chrupiąca.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: