W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Kultowe danie wymaga jednak długich przygotowań i staranności. Dzięki metodzie z kapustą cały proces może być jednak znacznie przyjemniejszy. Sekretem jest niepozorny przedmiot, który każdy znajdzie w swojej kuchni.
Danie z kapusty z dodatkiem różnorodnych farszy bazuje na tradycji, która w wielu domach przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Gołąbki to kultowy smak, który przygotowany według rodzinnej receptury niemalże rozpływa się w ustach. Sekretem smaku jest prostota - prawdziwą klasyką jest nadzienie z mielonego mięsa, ryżu, cebulki i przypraw. To jednak nie wszystko, efekt wow gwarantuje odpowiednie zawinięcie farszu w liście kapusty, a to wymaga niemałej techniki. Elementem który w dużej mierze pochłania nasz czas i energię, jest właśnie przygotowanie ów warzywa. Zanim liście będą mogły być rolowane, trzeba je sparzyć i odciąć twarde końce.
Etapem, który zajmuje najwięcej czasu w przygotowaniu gołąbków, jest rzecz jasna szykowanie kapusty. Warzywo na początek trzeba obrać z zewnętrznych liści i później sparzyć. Są różne szkoły - jedni całą główkę umieszczają we wrzątku, inni zaś odrywają liście i dopiero wtedy umieszczają je w garnku. Co jednak gdyby zastosować sprytną metodę, która znacznie skróci cały proces. Na pomoc przychodzi foliowa torebka lub woreczek strunowy.
Najbardziej mozolną czynnością podczas robienia gołąbków jest chyba rozdzielenie liści kapusty. Trzeba je zmiękczyć, ale jednocześnie nie całkowicie ugotować. W tym celu zanurzamy je we wrzątku - ta metoda jest jednak czasochłonna i ryzykowna - łatwo można się poparzyć. Znacznie lepszym sposobem będzie trik z woreczkiem strunowym lub foliową torebką.
Wystarczy naciąć główkę kapusty na wierzchu na krzyż. Później główkę wkładamy do w folii lub woreczka strunowego w rozmiarze XXL - istotne, by opakowanie było na tyle duże, by pozostawało sporo wolnej przestrzeni. Teraz wystarczy już tylko wlać 1,5 gorącej wody. Worek szczelnie zamykamy i pozostawiamy warzywo w kąpieli na około kwadrans. Gdy czas minie wystarczy wyciągnąć pojedyncze liście i zabrać się za zawijanie obłędnych gołąbków!