Przygotowane gołąbków nigdy nie było takie proste. Z tym trikiem zapomnisz o kapuścianym bałaganie

Gołąbki to tradycyjne danie, które od pokoleń gości w polskich domach. Kapuściane zawijasy kryją w sobie obłędne smaki i aromaty. Niestety przygotowanie tego rarytasu jest czasochłonne i dosyć monotonne. Na szczęście z naszym trikiem praca pójdzie jak z płatka, a wszystko dzięki sprytnej metodzie na sparzenie kapusty - jest ekspresowo i bez bałaganu.

W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Kultowe danie wymaga jednak długich przygotowań i staranności. Dzięki metodzie z kapustą cały proces może być jednak znacznie przyjemniejszy. Sekretem jest niepozorny przedmiot, który każdy znajdzie w swojej kuchni. 

Kapusta na gołąbki gotowa w kilka minut? Z tym trikiem to możliwe

Danie z kapusty z dodatkiem różnorodnych farszy bazuje na tradycji, która w wielu domach przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Gołąbki to kultowy smak, który przygotowany według rodzinnej receptury niemalże rozpływa się w ustach. Sekretem smaku jest prostota - prawdziwą klasyką jest nadzienie z mielonego mięsa, ryżu, cebulki i przypraw. To jednak nie wszystko, efekt wow gwarantuje odpowiednie zawinięcie farszu w liście kapusty, a to wymaga niemałej techniki. Elementem który w dużej mierze pochłania nasz czas i energię, jest właśnie przygotowanie ów warzywa. Zanim liście będą mogły być rolowane, trzeba je sparzyć i odciąć twarde końce. 

Etapem, który zajmuje najwięcej czasu w przygotowaniu gołąbków, jest rzecz jasna szykowanie kapusty. Warzywo na początek trzeba obrać z zewnętrznych liści i później sparzyć. Są różne szkoły - jedni całą główkę umieszczają we wrzątku, inni zaś odrywają liście i dopiero wtedy umieszczają je w garnku. Co jednak gdyby zastosować sprytną metodę, która znacznie skróci cały proces. Na pomoc przychodzi foliowa torebka lub woreczek strunowy. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Sparz kapustę w ten sposób, a gołąbki będziesz serwować nie tylko od święta

Najbardziej mozolną czynnością podczas robienia gołąbków jest chyba rozdzielenie liści kapusty. Trzeba je zmiękczyć, ale jednocześnie nie całkowicie ugotować. W tym celu zanurzamy je we wrzątku - ta metoda jest jednak czasochłonna i ryzykowna - łatwo można się poparzyć. Znacznie lepszym sposobem będzie trik z woreczkiem strunowym lub foliową torebką. 

Wystarczy naciąć główkę kapusty na wierzchu na krzyż. Później główkę wkładamy do w folii lub woreczka strunowego w rozmiarze XXL - istotne, by opakowanie było na tyle duże, by pozostawało sporo wolnej przestrzeni. Teraz wystarczy już tylko wlać 1,5 gorącej wody. Worek szczelnie zamykamy i pozostawiamy warzywo w kąpieli na około kwadrans. Gdy czas minie wystarczy wyciągnąć pojedyncze liście i zabrać się za zawijanie obłędnych gołąbków! 

Więcej o: