Starmach zdradziła sekret swoich leniwych. Kluski z tego przepisu rozpływają się w ustach i są aksamitne

Jeśli marzą ci się delikatne i mięciutkie kluski, to dobrze trafiłeś. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoim patentem na to danie i pokazała, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Zdradziła również trik na zawsze pyszną okrasę. Bez niej te kluski to nie to samo.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe to danie, które można podawać na kilka różnych sposobów. Świetnie smakują w słodkiej wersji, a dla miłośników smaków wytrawnych też może się coś znaleźć. Sekretem na to delikatne danie jest wykorzystanie twarogu, który nada jej miękkości i aksamitności. Ania Starmach na swojej stronie internetowej postanowiła podzielić się przepisem na swoją wersję tej potrawy. By nadać całości nieco słodkości, w autorskiej recepturze kucharki zawarty jest jeden bardzo dobrze nam znany składnik. Chodzi o cukier, który dodaje się do przysmażonej bułki tartej.

Bardzo smaczne i proste kluski leniwe, które sprawdzą się na obiad w leniwą sobotę :)

- tak o swoim daniu pisze Starmach.

Czytelnicy również są zachwyceni smakiem i konsystencją klusek. W komentarzach możemy przeczytać wiele pochwał:

Idealne mięciutkie, przepyszne, aż córeczka poprosiła o dokładkę.
Idealny przepis, idealne kluski, mięciutkie, pyszne.
Bardzo dobre i bardzo szybko się je robi, tylko wolę samo masełko z cukrem bez bułki tartej.

Przepis na kluski leniwe Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g tłustego białego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności wyciągnij wszystkie potrzebne artykuły z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg odpakuj i umieść w misce, następnie dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Do twarogu dodaj większą część mąki, zostaw kilka łyżek, aby później posypać nią stolnicę. Pamiętaj, by przesiać ja za pomocą sitka. Na koniec wbij jajko i wsyp sól. Całość ugnieć za pomocą dłoni na gładką i jednolitą masę.
  3. Stolnicę posyp pozostałą częścią mąką i umieść na niej przygotowane ciasto. Podziel je na kilka mniejszych części, następnie uformuj z nich wałeczki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na kluski.
  4. Do większego garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj na średnim ogniu. Kluski wrzucaj partiami do delikatnie bulgoczącej wody. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. W czasie gotowania masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą, a po chwili cukier, zamieszaj. Ugotowane kluski odcedź i wyłóż na talerze, oblej je powstałą okrasą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: