-
Haps
-
Jak przygotować
- To najbardziej jesienne ciasto świata. Nie musisz nawet zagniatać, żeby zrobić najlepszą szarlotkę
To najbardziej jesienne ciasto świata. Nie musisz nawet zagniatać, żeby zrobić najlepszą szarlotkę
Wszyscy kochamy szarlotkę, jednak perspektywa żmudnego zagniatania ciasta kruchego może niektórych odrobinę zniechęcać. Dziś jednak mamy dla was przepis na szarlotkę sypaną, która niemal sama się robi. Jaki jest sekret? Masło, dużo masła.
Więcej przepisów na łatwe i szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz jesienne ciasta, na pewno od dłuższego czasu chodzi za tobą ochota na szarlotkę. Przepis na szarlotkę w zasadzie jest łatwy - wystarczy zrobić ciasto kruche i przełożyć jabłkami. Jednak jeśli nie masz czasu albo ochoty bawić się w zagniatanie ciasta kruchego, koniecznie wypróbuj szarlotkę sypaną. Po prostu wysyp składniki na blaszkę, dodaj jabłka i upiecz - zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a ciasto jest przepyszne i wilgotne.
Szarlotka sypana - przepis na najbardziej jesienne ciasto
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 1 duży słoik musu jabłkowego lub startych jabłek
- niecała kostka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- odrobina cynamonu do smaku
Sposób wykonania:
- Przygotuj większą miskę i wsyp do niej wszystkie sypkie składniki. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dokładnie wymieszane składniki podziel na trzy równe części. W tym czasie już możesz nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie natłuść ją masłem i wysyp pierwszą warstwę suchych składników.
- Następnie połóż połowę jabłek, uklep je łyżką, żeby wyrównać i dodaj drugą część sypkich składników. Na tę warstwę połóż resztę jabłek i ostatnią warstwę sypkich rzeczy.
- Na wierzch ciasta zetrzyj masło i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Tal przygotowane ciasto włóż do piekarnika na ok. godzinę.
Wskazówka: Możesz użyć także świeżych jabłek. Wówczas wystarczy, że zetrzesz je na tarce i wymieszasz z odrobiną cukru i cynamonu.