• Link został skopiowany

Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Wystarczy zetrzeć sezonowe warzywo, by poznać obłędny smak

Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Kultowe, tanie oraz ekonomiczne danie królują zazwyczaj w klasycznej wersji. Warto jednak nieco zaszaleć tej jesieni i dodać do masy nieco świeżości i witamin. W tej roli świetnie sprawdzi się cukinia, która podrasuje smak naszych placków, które podbiją kubki smakowe, a także pięknie zaprezentują się na talerzu.
Placki z cukinii
Nataliia Sokolovska / Shutterstock

Przepis na kultowe placki ziemniaczane z dodatkiem kolorowych warzyw gwarantuje obłędny smak - środek będzie wilgotny i soczysty, a brzegi idealnie chrupiące. Mała zmiana rozpieści podniebienie i zagwarantuje dodatkowy zastrzyk witamin. Taki duet zawsze się udaje, a co najważniejsze jest tani, ekspresowy w przygotowany i tak prosty, że największy nowicjusz podoła. 

Placki ziemniaczane z zieloną niespodzianką - synonim smaku i szybki obiad w jednym

Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane bazuje oczywiście na odpowiednim gatunku ziemniaków, bez mączystych bulw nie ma co się nawet brać za ich przygotowanie. Baza to także dodatki - jak możemy przeczytać w nie jednym, babcinym przepiśniku sekret tkwi w cebuli, jajku, przyprawach i odrobinie mąki ziemniaczanej. Warto zafundować sobie także porcję zieleniny i zadbać o piękne, złote i chapiące wysmażenie. Jesienią placki warto jednak nieco udoskonalić - dodatkowa porcja warzyw gwarantuje efekt wow, który zasmakuje każdemu.

Przepis wszystkim dobrze znany warto udoskonalić dodatkiem cukinii. To zielone, soczyste i pełne witamin warzywo o tej porze roku smakuje wybornie, a w połączeniu z ziemniakami tworzy spójny i wyborny duet. Wystarczy do startych ziemniaków dodać warzywo, a także świeżo posiekane zioła, przyprawy i resztę dodatków. Masę mieszamy, wykładamy na patelnię i gotowe! 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, czyli obłędny duet na obiad 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • pół pęczka świeżej zieleniny - pietruszka lub koperek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • grubo mielony pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, po czym odciśnij je z nadmiaru wody. Podobnie zrób z cukinią, którą później połącz z masą ziemniaczaną.
  2. Warzywa dokładnie pomieszaj, do ładnego połączenia. Następnie wbij jajka, wsyp obie mąki, drobno posiekaną natkę. Na koniec dopraw masę solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Całość ponownie zamieszaj. 
  3. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta. Placki ziemniaczane z cukinią smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji.
  4. Placki odsączy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany. Smacznego! 
Więcej o: