• Link został skopiowany

Kotlety siekane - danie rodem z PRL wraca do łask! Są naprawdę lepsze od klasycznych schabowych

Kotlety siekane to danie, które królowało w czasach PRL. Serwowane zwłaszcza w barach mlecznych. Podawane z ziemniakami i surówką, stanowiły świetny, domowy obiad. Kotlety siekane można przygotować z różnymi dodatkami.
Kotlety siekane z pietruszką
istock / ALLEKO

Kotlety siekane z kurczaka z natką pietruszki

Kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem świeżej natki i żółtego sera są genialną potrawą. Danie jest aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Poniżej zamieszczamy bardzo prosty przepis na najlepsze kotlety siekane z kurczaka. 

Kotlety siekane z kurczaka z majonezem:

Składniki:

  • 2 jaja
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • filet z kurczaka - najlepiej ekologicznego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso. Umyj porządnie kurczaka.
  2. Następnie pokrój go w kostkę.
  3. Natkę posiekaj na drobno.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  5. Umieść wszystkie składniki w misce. Dopraw je solą, papryką i pieprzem.
  6. Całość wymieszaj.
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Nałóż mięso łyżką na patelnię, formując na wzór kotletów.
  9. Usmaż z dwóch stron.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotleciki siekane z kurczakiem i pieczarkami

Kotleciki siekane z kurczakiem z dodatkiem pieczarek są mega soczyste. Przepis można zmodyfikować i wykonać na przykład z leśnymi grzybami. Poniżej podajemy recepturę z pieczarkami.

Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem oraz pieczarkami:

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jaja
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra - do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g sera żółtego - startego na tarce
  • 200 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • spory kawałek posiekanego szczypiorku
  • olej roślinny - do smażenia

Wykonanie:

  1. Przygotuj pieczarki. Umyj je i zetrzyj na tarce.
  2. Podsmaż na oleju na złocisty kolor.
  3. Przygotuj mięso. Umyj porządnie pierś z kurczaka.
  4. Pokrój w drobną kostkę.
  5. Dołóż starty ser.
  6. Dodaj jajka i mąkę. Dołóż majonez, natkę pietruszki i szczypior. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Dodaj pieczarki. 
  8. Wszystko wymieszaj dokładnie.
  9. Weź głęboką łyżkę i nakładaj masę na rozgrzaną patelnię. Uformuj kotlety.
  10. Smaż z dwóch stron.
  11. Po usmażeniu przełóż kotlety na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  12. Kotleciki siekane z kurczakiem można serwować z ziemniakami, kaszą czy też ryżem.

Kotlety siekane z piekarnika - mega szybkie w wykonaniu. Przepis dla zabieganych

Kotlety siekane z piekarnika przygotujesz w błyskawiczny sposób! Piecze się je tylko 30 minut. Sam proces przygotowania trwa kilka minut. Przejdźmy od razu do wykonania.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 czerwonej papryki + 1/2 żółtej papryki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka suszona - do smaku
  • 1-2 garści startego sera

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso. Umyj je, oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Obie papryki umyj i pokrój w małą kostkę.
  3. Dodaj pozostałe składniki.
  4. Wymieszaj je ze sobą i dopraw do smaku.
  5. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  7. Wyłóż kotleciki na blasze, formując je łyżką.
  8. Piecz kotleciki przez 30 minut.

Zobacz też: Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki

Więcej o: