Polacy mają powód do dumy. Unia Europejska dodała kolejny polski wyrób na listę produktów chronionych

Kolejny polski wyrób został doceniony przez Unię Europejską. Twaróg wędzony niedawno trafił na listę produktów chronionych i jest już 46 produktem z Polski, który tego dokonał. Polacy mają więc powód do dumy. Pozostaje pytanie, jakie kryteria muszą spełniać produkty dostające się na wspomnianą listę? Punktów do odhaczenia jest kilka.

Wstęp. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Twaróg wędzony trafia na listę produktów chronionych. Jest decyzja UE

Jest się z czego cieszyć, ponieważ Komisja Europejska uznała "Twaróg wędzony" za istotny tradycyjny polski wyrób. Trafił on do rejestru produktów chronionych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, dając mu oznaczenie ChNP (chroniona nazwy pochodzenia), ChOG (chronione oznaczenia geograficzne), oraz GTS (gwarantowane tradycyjne specjalności). Jest to szósty produkt polski w kategorii nabiału, oraz czterdziesty szósty produkt polski w ogóle, który znajduje się we wspomnianym unijnym rejestrze.

Jakie jeszcze wyroby mleczne znajdziemy na liście produktów chronionych? Są to:

  • bryndza podhalańska (ChNP),
  • oscypek (ChNP),
  • wielkopolski ser smażony (ChOG),
  • redykołki (ChNP),
  • ser koryciński swojski (ChOG).

Oznaczenie ChNP sprawia, że nazwy tej nie można używać w odniesieniu do innych produktów jako np. zamiennik. Stają się one niejako nazwą własną. Dlaczego Unia Europejska zaakceptowała zgłoszenie wędzonego twarogu? Otóż wyjaśnienie było dość proste. W językach niesłowiańskich trudno o odpowiedni ekwiwalent, który oddaje faktyczny charakter polskiego twarogu. Ponadto takie wyroby, charakterystyczne dla tej części Europy, nie są znane w innych zakątkach kontynentu.

Jakie warunki musi spełnić produkt? Bez nich ani rusz

Decyzja Brukseli choć pozytywna, wiąże się z koniecznością wypełnienia kilku punktów, dzięki którym producenci polskich twarogów wędzonych będą mogli używać znaku produktu chronionego, zatwierdzonego przez UE. Jak podaje businessinsider.com.pl, muszą spełnić wszystkie z nich.

  • Ser musi być produkowany z mleka krowiego.
  • Ser ma mieć kształt niewielkiego cylindra o średnicy ok. 10 cm i masie 250-300 g lub prostopadłościanu o wymiarach podstawy ok. 12 x 8 cm i masie ok. 200 g.
  • Ser ma mieć barwę od kremowo-żółtej do lekko brązowej.
  • Ser ma być wędzony dymem z drewna drzew liściastych.
  • Ser może być przyprawiony solą czosnkową, czosnkiem, pieprzem, papryką, koprem, czarnuszką lub kminkiem.
  • Termin przydatności sera musi wynosić 30 dni od daty produkcji.

Spełniając powyższe warunki producenci mogą stosować specjalne oznaczenie, a my jako klienci możemy mieć pewność, że kupujemy wartościowy produkt.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.