Ciasto dyniowe, czyli przepis idealny na jesienne wieczory przy kubku herbaty. Będzie puszyste i mocno korzenne

Za kilka dni rozpocznie się jesień. Jest to więc idealna pora na korzenne słodkości i wypieki, robione w zaciszu własnego domu. Przepis na ciasto dyniowe jest banalnie prosty i zawsze wychodzi. Nie musisz przygotowywać purée lub specjalnego musu. Wystarczy zetrzeć dynię na tarce.

Ciasto dyniowe to obok ciasta marchewkowego drugi najczęściej przygotowywany wypiek w trakcie jesieni. Korzenny smak i charakterystyczny aromat ma wielu miłośników, którzy cały rok tęsknią za jesiennymi łakociami. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dyniowy deser do filiżanki kawy lub herbaty. Wszystkie kawałki znikną z blachy w mgnieniu oka. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • opcjonalnie lukier i orzechy do dekoracji.

Znakomite ciasto dyniowe. Idealna propozycja na jesienne dni

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z brązowym cukrem. Warto wesprzeć się mikserem, by powstała mocno napowietrzona i jednolita masa. Gdy utrzemy już kogel-mogel, dodajemy do masy jajecznej olej, aromat waniliowy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec partiami przesiewamy mąkę i stale mieszamy ciasto. Powinno mieć gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka lub więcej mąki, w zależności od tego czy ciasto wyszło zbyt rzadkie, czy też przeciwnie.

Dynię obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte warzywo odciskamy przez ściereczkę i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dyniowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 45-55 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem tuż przed upływem czasu pieczenia. Wypiek studzimy na kratce. Ciasto smakuje najlepiej polane lukrem i posypane zmiażdżonymi orzechami laskowymi i włoskimi. Dekoracja jest jednak kwestią indywidualną, bowiem w każdej wersji deser będzie wyśmienity. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.