Ciasto dyniowe to obok ciasta marchewkowego drugi najczęściej przygotowywany wypiek w trakcie jesieni. Korzenny smak i charakterystyczny aromat ma wielu miłośników, którzy cały rok tęsknią za jesiennymi łakociami. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dyniowy deser do filiżanki kawy lub herbaty. Wszystkie kawałki znikną z blachy w mgnieniu oka. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z brązowym cukrem. Warto wesprzeć się mikserem, by powstała mocno napowietrzona i jednolita masa. Gdy utrzemy już kogel-mogel, dodajemy do masy jajecznej olej, aromat waniliowy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec partiami przesiewamy mąkę i stale mieszamy ciasto. Powinno mieć gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka lub więcej mąki, w zależności od tego czy ciasto wyszło zbyt rzadkie, czy też przeciwnie.
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte warzywo odciskamy przez ściereczkę i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dyniowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 45-55 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem tuż przed upływem czasu pieczenia. Wypiek studzimy na kratce. Ciasto smakuje najlepiej polane lukrem i posypane zmiażdżonymi orzechami laskowymi i włoskimi. Dekoracja jest jednak kwestią indywidualną, bowiem w każdej wersji deser będzie wyśmienity. Smacznego!