Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego

Jeśli szukasz prostej i szybkiej w przygotowaniu alternatywy dla znanych kotletów, to mamy coś dla ciebie. Ta propozycja nie wydaje się ani trochę oczywista, lecz po spróbowaniu przepadniesz w jej smaku. Niewiele osób mogło słyszeń o tej recepturze, a może się okazać dużo lepsza od mielonych.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety jajeczne to świetne danie, które nie wymaga skomplikowanych składników. Można je wykonać w najbardziej zapracowany dzień, bo przygotowanie to zaledwie kilkanaście minut. W środku nie znajdziesz ani grama mięsa, więc jest to miła niespodzianka pośród wszystkich innych kotletów. Oprócz jajek w ich skład wchodzą pieczarki, cebula i papryka, smak dopełniony jest świeżymi ziołami. Takie kotlety można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, można je również oblać domowym sosem śmietanowym lub koperkowym.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki

  • 6 jajek,
  • 6 dużych pieczarek,
  • cebula,
  • żółta papryka,
  • garść natki pietruszki,
  • garść koperku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
  5. Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.