-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego
Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego
Jeśli szukasz prostej i szybkiej w przygotowaniu alternatywy dla znanych kotletów, to mamy coś dla ciebie. Ta propozycja nie wydaje się ani trochę oczywista, lecz po spróbowaniu przepadniesz w jej smaku. Niewiele osób mogło słyszeń o tej recepturze, a może się okazać dużo lepsza od mielonych.
Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety jajeczne to świetne danie, które nie wymaga skomplikowanych składników. Można je wykonać w najbardziej zapracowany dzień, bo przygotowanie to zaledwie kilkanaście minut. W środku nie znajdziesz ani grama mięsa, więc jest to miła niespodzianka pośród wszystkich innych kotletów. Oprócz jajek w ich skład wchodzą pieczarki, cebula i papryka, smak dopełniony jest świeżymi ziołami. Takie kotlety można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, można je również oblać domowym sosem śmietanowym lub koperkowym.
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki
- 6 jajek,
- 6 dużych pieczarek,
- cebula,
- żółta papryka,
- garść natki pietruszki,
- garść koperku,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
- Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
- Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl