-
Haps
-
Jak przygotować
- To ostatnia chwila, by przygotować to smarowidło. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników
To ostatnia chwila, by przygotować to smarowidło. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników
Pod koniec lata i jesienią chętnie przygotowujemy przetwory na chłodniejsze dni. Zamykamy w słoikach przepyszne owoce i warzywa, i wracamy do nich zimą. Wśród ogórków i cukinii warto również znaleźć miejsce dla mniej oczywistych przetworów. Przykładem jest ten przepis. Wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko dwóch produktów.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Późnym latem i wczesną jesienią dużo czasu spędzamy w kuchni, przygotowując przetwory na zimę. Testujemy szereg przepisów, które znaleźliśmy w naszych zeszytach. Zaczynając od różnych ogórków, a kończąc na dżemach i sokach. Zazwyczaj posiłkujemy się znanymi nam przepisami, które zawsze się sprawdzają. Do tej listy warto również dodać tę recepturę. Do jej wykonania wykorzystuje się mniej znany owoc, który jest naprawdę smaczny, o ile zostanie dobrze przyrządzony. Mowa tu o aronii, która jest bardzo często niedoceniana. Warto wiedzieć, że jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także w żelazo, miedź, mangan, jod i bor. Warto ją więc jeść nie tylko ze względu na smak, lecz także na zawartość cennych składników odżywczych.
Przepis na dżem z aronii
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 1 kg drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Aronię dokładnie umyj i obierz z szypułek. Czyste owoce przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Ustaw naczynie na średnim ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do dna.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksuj je za pomocą blendera. Zamieszaj, a gdy masa stanie się szklista, można uznać, że jest gotowa.
- Przygotowany dżem przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie je zakręć i ustaw w garnku, którego dno wyłożone jest ścierkami. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i pasteryzuj przez około 10 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i ustaw do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Przechowuj z chłodnym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl