Dodaj trochę białego składnika do ciasta. Naleśniki będą sprężyste i dużo smaczniejsze

Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i na pewno większość doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Dziś jednak zdradzimy wam patent na to, co zrobić, żeby były sprężyste, delikatne i dużo smaczniejsze. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę białego składnika, a już nigdy nie zrobisz naleśników inaczej.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chyba nie ma bardziej uniwersalnego dania niż naleśniki. Są idealne na słodko z serem lub dżemem, pysze są także ze szpinakiem lub zapiekane w sosie meksykańskim, że o krokietach nawet nie wspomnę. Jednak zawsze podstawą jest dobre ciasto, by naleśniki wyszły delikatne, sprężyste i cieniutkie. Dziś podpowiemy wam, jak osiągnąć naleśnikową perfekcję. Do ciasta wystarczy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Lepszych naleśników nie zrobicie. 

Cieniutkie i sprężyste naleśniki - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody
  • 2 duże jajka
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Idealne naleśniki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj także sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. 
  2. Wlej mleko, dodaj gazowaną wodę i wbij jajka. Całość dokładnie zmiksuj, a na koniec dodaj roztopione masło. 
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na ok. 10 minut, by gluten zawarty w mące związał składniki - to także dobrze wpłynie na elastyczność naleśników. 
  4. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Następnie porządnie ją rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. 
  5. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron apetycznie się zarumienią. 

Tak przygotowane naleśniki nie będą się rwały podczas składania, będą więc idealne do zawijania i krokietów. Podaj je z domową konfiturą i spraw swoim bliskim mnóstwo przyjemności.

Więcej o: