Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chyba nie ma bardziej uniwersalnego dania niż naleśniki. Są idealne na słodko z serem lub dżemem, pysze są także ze szpinakiem lub zapiekane w sosie meksykańskim, że o krokietach nawet nie wspomnę. Jednak zawsze podstawą jest dobre ciasto, by naleśniki wyszły delikatne, sprężyste i cieniutkie. Dziś podpowiemy wam, jak osiągnąć naleśnikową perfekcję. Do ciasta wystarczy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Lepszych naleśników nie zrobicie.
Cieniutkie i sprężyste naleśniki - przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 2 duże jajka
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Idealne naleśniki - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj także sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
- Wlej mleko, dodaj gazowaną wodę i wbij jajka. Całość dokładnie zmiksuj, a na koniec dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na ok. 10 minut, by gluten zawarty w mące związał składniki - to także dobrze wpłynie na elastyczność naleśników.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Następnie porządnie ją rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron apetycznie się zarumienią.
Tak przygotowane naleśniki nie będą się rwały podczas składania, będą więc idealne do zawijania i krokietów. Podaj je z domową konfiturą i spraw swoim bliskim mnóstwo przyjemności.