Zupa jarzynowa w tej wersji smakuje jak marzenie. Jeden trik sprawi, że wyliżesz talerz

Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy lepsza.

Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na zupę jarzynową to jedna z tych receptur, której nie da się zepsuć, choćby ktoś nawet bardzo chciał. Ta zupa w zasadzie przyjmie wszystko, od warzyw, przez grzyby na makaronie kończąc. Dziś także trochę pokombinujemy z jarzynową i zrobimy ją zupełnie inaczej - upieczemy warzywa w piekarniku. Skoro ten trik sprawdził się z rosołem, to dlaczego ma nie wyjść z jarzynówką? To perfekcyjny obiad dla każdego.

Zupa jarzynowa na bogato. Z tym trikiem będzie najsmaczniejsza

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • pół selera
  • 2 pietruszki z natką
  • por
  • 2 cebule
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina sosu sojowego jasnego
  • śmietana do zabielenia (niekoniecznie)

Zupa jarzynowa - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki (możesz także użyć gotowej przyprawy uniwersalnej). Całość wymieszaj. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz, aż wyraźnie się zarumienią - ok. pół godziny powinno wystarczyć. 
  3. Bulion zagotuj, dodaj kilka kulek ziela anielskiego, 3-4 listki laurowe i opcjonalnie sos sojowy. Następnie dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą cały swój smak. 
  4. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, zabiel zupę śmietaną, jeśli chcesz. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak zupy jarzynowej, możesz dodać podsmażone na maśle pieczarki, kilka suszonych grzybków lub dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków. Opcji jest wiele, każda jest pyszna. 

Więcej o: