Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na zupę jarzynową to jedna z tych receptur, której nie da się zepsuć, choćby ktoś nawet bardzo chciał. Ta zupa w zasadzie przyjmie wszystko, od warzyw, przez grzyby na makaronie kończąc. Dziś także trochę pokombinujemy z jarzynową i zrobimy ją zupełnie inaczej - upieczemy warzywa w piekarniku. Skoro ten trik sprawdził się z rosołem, to dlaczego ma nie wyjść z jarzynówką? To perfekcyjny obiad dla każdego.
Zupa jarzynowa na bogato. Z tym trikiem będzie najsmaczniejsza
Składniki:
- 2 l bulionu lub rosołu
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- pół selera
- 2 pietruszki z natką
- por
- 2 cebule
- 2 gałązki lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina sosu sojowego jasnego
- śmietana do zabielenia (niekoniecznie)
Zupa jarzynowa - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki (możesz także użyć gotowej przyprawy uniwersalnej). Całość wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz, aż wyraźnie się zarumienią - ok. pół godziny powinno wystarczyć.
- Bulion zagotuj, dodaj kilka kulek ziela anielskiego, 3-4 listki laurowe i opcjonalnie sos sojowy. Następnie dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą cały swój smak.
- Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, zabiel zupę śmietaną, jeśli chcesz. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak zupy jarzynowej, możesz dodać podsmażone na maśle pieczarki, kilka suszonych grzybków lub dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków. Opcji jest wiele, każda jest pyszna.