Sok do herbaty to must have na jesienne wieczory. W tych trzech wariantach zakochasz się od razu

Jak doskonale wiadomo, rozgrzewająca, jesienna herbata najlepiej smakuje w słodkim anturażu. Poza domowymi wypiekami i ciasteczkami warto postawić też na owocowy sok, który nie tylko wybornie smakuje, ale i dostarcza wielu witamin. Oto trzy wersje idealne na chłodne wieczory - nie brakuje aromatycznych przypraw i sezonowych rarytasów.

W domowej spiżarni nie brakuje tradycyjnych smaków jak pikle, kiszonki, rozmaite sosy, dżemy, sałatki czy obłędne warzywa w octowej zalewie. Warto pamiętać też o owocowych akcentach, które świetnie sprawdzą się w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Soki do herbaty to bezkonkurencyjny must have i jednocześnie smakowite źródło witamin, które wspomoże odporność i załagodzi przeziębienie. 

Zamknij w słoikach te owoce, a zimą rozpłyniesz się w wybornym smaku

Lato niestety szybko minęło, a przed nami jesień. Na szczęście wrzesień zapowiada się dość pogodnie, jednak jak doskonale wiadomo, czekają nas niebawem pochmurne, deszczowe, a później także mroźne dni. Warto więc odpowiednio się zabezpieczyć przed chandrą, przeziębieniem i ponurym nastrojem. Jedną z metod mogą być domowe przetwory z sezonowych owoców, które jeszcze teraz smakują wybornie - później nie będą tak soczyste, łatwo dostępne i co najważniejsze tanie. Jak zatem przygotować sezonowe dobra? Soki to absolutny numer jeden, którego nie może zabraknąć w spiżarni. 

Soki to obłędny dodatek do deserów, wypieków, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty. Przepisów nie brakuje, jednak nasze trio nie ma sobie równych. Absolutnym numerem jeden jest tradycyjny sok malinowy. Srebrny medal należy się aromatycznej pigwie w słodkiej zalewie, a trzecie wyróżnienie to nic innego jak sok z aronii. Wszystkie te rarytasy smakują obłędnie, pomogą w przeziębieniu i co najważniejsze świetnie wzbogacą smak herbaty. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis na sok z malin - idealny do herbaty i deserów 

Składniki: 

  • 1,5 kg świeżych malin,
  • 350 g cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj duży słój. Na dno wyłóż odrobinę malin, dodaj warstwę cukru o podobnej grubości. Czynność powtarzaj do momentu, aż składniki się skończą. 
  2. Słoik przykryj gazą i zabezpieczy gumką recepturką. Składniki powinny leżakować przez trzy dni. Pamiętaj jednak, by maliny dwa razy w ciągu dnia zamieszać. 
  3. Sok, który powstał, przelej do garnka, a maliny odciśnij z nadmiaru płynu - najlepiej sprawdzi się tu gaza lub czysta ściereczka bawełniana. Sok zagotuj i na koniec przelej do ozdobnej butelki, lub mniejszych słoiczków. 
  4. Naczynia szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem i zostaw do całkowitego ostygnięcia - pasteryzacja dzięki temu jest zbędna. 

Pigwa w słoiku to przepis na owocowy dodatek do zimowej herbaty 

Składniki: 

  • 1 kg pigwy, 
  • 0,5 kg cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku starannie obierz pigwę ze skórki, oczyść z pestek i pokrój owoce w plasterki.
  2. Wkładaj plasterki do słoika warstwami naprzemiennie z cukrem. Słoik dokładnie zakręć, odstaw na kilka dni - codziennie warto nieco pougniatać owoce. 
  3. Po mniej więcej trzech dniach odlej sok z owoców do mniejszych słoików i pasteryzuj.

Sok z aronii to domowy medykament, którego nie może zabraknąć w spiżarni 

Składniki: 

  • 1 kg owoców aronii,
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru,
  • cytryna,
  • garść liści aronii, wiśni lub jeżyny.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone owoce zamroź na minimum 12 godzin - w ten sposób pozbędziesz się goryczy.
  2. Po tym czasie owoce przełóż do garnka. Dodaj też dokładnie umyte listki aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny oraz cukier.
  3. Składniki zalej woda i gotuj na małym ogniu przez 40 minut od zagotowania. 
  4. Po tym czasie ściągnij sok z palnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny, ponownie postaw naczynie na kuchence i zagotuj sok - proces powinien być powolny, by nasz sok mógł powoli zgęstnieć.
  5. Gotowy sok przelej do sparzonych butelek, szczelnie zakręć i obróć do góry dnem. Gdy szklane naczynia ostygną, można przełożyć je do spiżarni. 
Więcej o: