Buraczki na zimę cioci Bożenki. Swój boski smak zawdzięczają sprytnemu trikowi - lepszych nie jedliście

Buraczki na zimę to obowiązkowy przetwór do zrobienia jesienią i jednocześnie ulubiony przez wszystkich w mojej rodzinie. Jak zrobić buraczki do słoików, żeby były idealne, wyraziste, ale mało octowe? Ciocia Bożenka opanowała ten przepis do perfekcji i dodała coś od siebie. Przyda się piekarnik.

Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Buraczki cioci Bożenki robią furorę w całej rodzinie i wśród sąsiadów. Są tak pyszne, że zajadamy je prosto ze słoików, a podane ze schabowym lub pieczenią to droga do kulinarnego raju. Ciocia jednak nie robi ich tak, jak wszyscy - najpierw owija je folią i piecze w piekarniku. Lepszych nie robi nikt na świecie. 

Buraczki na zimę do słoików - przepis cioci Bożenki

Składniki:

  • ok. 3 kg buraków (ciocia używa tych podłużnych)
  • 0,5 kg cebuli, może być szalotka
  • kilka jabłek (opcjonalnie)
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Buraczki najpierw oczyść, następnie wyszoruj lub obierz. Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Po 45 minutach sprawdź wykałaczką, czy są już miękkie. 
  2. Kiedy buraczki się pieką, cebulę i jabłka zetrzyj na tarce i średnich oczkach. Przełóż do miski. 
  3. Buraczki odwiń z folii i pozostaw, by delikatnie przestygły. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do miski z pozostałymi składnikami. 
  4. Dodaj wodę, kwasek cytrynowy oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj i pozostaw na kilka godzin. 
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, włóż do nich buraczki i szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z buraczkami i zalej wodą do poziomu 3/4 ich wysokości. 
  6. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Takie buraczki są pyszne i idealnie pasują do wszystkiego. Jeśli chcesz dodatkowo je podkręcić, możesz dodać płaską łyżkę suszonego czosnku lub 2-3 wyciśnięte ząbki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.