Soczyste kotlety z ciecierzycy - warzywne kotlety dobre nie tylko na obiad. Jak je zrobić?

Kotlety z ciecierzycy są niezwykle pożywne. Z powodzeniem mogą one zastąpić nam pełnowartościowy obiad. Przygotowanie ich jest naprawdę bardzo proste. Zobacz, jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny.

Kotlet z ciecierzycy - przepis z dodatkiem kaszy

Kotlet z ciecierzycy w połączeniu z kaszą jaglaną? To niecodzienne połączenie zachwyci wielu smakoszy! Jeżeli znudziły Wam się klasyczne kotlety mielone lub schabowe, z całą pewnością możecie skorzystać z poniższego przepisu. Pokochają go zarówno mali smakosze jak i duzi.

Kotlet z ciecierzycy z puszki - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy - może być z puszki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek, bazylia
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę. Przed gotowaniem - wypłucz ją.
  2. Włóż ją do garnka i zalej wodą. Ugotuj do miękkości. Pamiętaj, aby jej nie przegotować.
  3. Odparuj nadmiar wody.
  4. Weź ciecierzycę i dokładnie ją odcedź. Rozdrobnij ją w rozdrabniaczu na gładką masę.
  5. Dodaj kaszę jaglaną. Całość zmiksuj.
  6. Cebulę obierz i pokrój ją w kostkę.
  7. Zeszklij ją na oleju. Dopraw ją przyprawami.
  8. Mieszaj od czasu do czasu.
  9. Zdejmij ją z ognia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
  10. Usmaż na oleju z dwóch stron. Kotleciki z ciecierzycy z puszki podawaj z ulubioną surówką.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotleciki z ciecierzycy z puszki - sprawdź przepis na bezmięsne danie

Kotlety z ciecierzycy to dobra alternatywa dla mięsnych kotletów. Z mąką gryczaną, przyprawami i ziołami stanowią one znakomite i konkretne danie. Jeżeli nie jedliście kotletów z ciecierzycy, to zdecydowanie powinniście skorzystać z poniższego przepisu.

Kotlety z ciecierzycy z puszki - receptura krok po kroku:

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, kmin rzymski
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Odsącz ciecierzycę.
  2. Opłucz ją z zalewy.
  3. Umieść w blenderze.
  4. Dodaj jajko, czosnek i mąkę. Dolej łyżkę oleju.
  5. Całość dokładnie zmiksuj.
  6. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  7. Przypraw do smaku.
  8. Całość wymieszaj. Uformuj kotleciki.
  9. Ułóż je na papierze do pieczenia, na blasze.
  10. Posmaruj kotleciki olejem.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

Kotlety z suchej ciecierzycy:

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Wypłucz ciecierzycę. Zalej ją następnie zimną wodą.
  2. Odstaw ją na noc.
  3. Później posól ją i ugotuj do miękkości.
  4. Dalej rozdrobnij ciecierzycę blenderem.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj posiekaną cebulę.
  6. Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce.
  7. Wymieszaj.
  8. Masę podziel na 12 części i uformuj kotlety.
  9. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  10. Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej. Przełóż je na blaszkę.
  11. Piecz je przez około 20-25 minut.

Zobacz też: Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.