Kotlet z ciecierzycy - przepis z dodatkiem kaszy
Kotlet z ciecierzycy w połączeniu z kaszą jaglaną? To niecodzienne połączenie zachwyci wielu smakoszy! Jeżeli znudziły Wam się klasyczne kotlety mielone lub schabowe, z całą pewnością możecie skorzystać z poniższego przepisu. Pokochają go zarówno mali smakosze jak i duzi.
Kotlet z ciecierzycy z puszki - przepis krok po kroku:
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanej ciecierzycy - może być z puszki
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek, bazylia
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę. Przed gotowaniem - wypłucz ją.
- Włóż ją do garnka i zalej wodą. Ugotuj do miękkości. Pamiętaj, aby jej nie przegotować.
- Odparuj nadmiar wody.
- Weź ciecierzycę i dokładnie ją odcedź. Rozdrobnij ją w rozdrabniaczu na gładką masę.
- Dodaj kaszę jaglaną. Całość zmiksuj.
- Cebulę obierz i pokrój ją w kostkę.
- Zeszklij ją na oleju. Dopraw ją przyprawami.
- Mieszaj od czasu do czasu.
- Zdejmij ją z ognia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
- Usmaż na oleju z dwóch stron. Kotleciki z ciecierzycy z puszki podawaj z ulubioną surówką.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotleciki z ciecierzycy z puszki - sprawdź przepis na bezmięsne danie
Kotlety z ciecierzycy to dobra alternatywa dla mięsnych kotletów. Z mąką gryczaną, przyprawami i ziołami stanowią one znakomite i konkretne danie. Jeżeli nie jedliście kotletów z ciecierzycy, to zdecydowanie powinniście skorzystać z poniższego przepisu.
Kotlety z ciecierzycy z puszki - receptura krok po kroku:
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 jajko
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, kmin rzymski
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
- Odsącz ciecierzycę.
- Opłucz ją z zalewy.
- Umieść w blenderze.
- Dodaj jajko, czosnek i mąkę. Dolej łyżkę oleju.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Przypraw do smaku.
- Całość wymieszaj. Uformuj kotleciki.
- Ułóż je na papierze do pieczenia, na blasze.
- Posmaruj kotleciki olejem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.
Kotlety z suchej ciecierzycy:
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka zimnej wody
- 1-2 jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta
Wykonanie:
- Wypłucz ciecierzycę. Zalej ją następnie zimną wodą.
- Odstaw ją na noc.
- Później posól ją i ugotuj do miękkości.
- Dalej rozdrobnij ciecierzycę blenderem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj posiekaną cebulę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce.
- Wymieszaj.
- Masę podziel na 12 części i uformuj kotlety.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej. Przełóż je na blaszkę.
- Piecz je przez około 20-25 minut.
Zobacz też: Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki