• Link został skopiowany

Nie lepię pierogów, tylko smażę te kotlety. Zawsze słyszę "wow" przy stole

Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad bez mięsa? Te kotlety smakują niemal identycznie jak pierogi ruskie, ale ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Chrupiąca skórka i kremowy środek sprawiają, że trudno się im oprzeć. Sprawdzą się na co dzień i od święta, i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Kotlety ruskie
Faiza_aziz / Shutterstock

Dieta bezmięsna nie musi oznaczać nudy. Kotlety ruskie są dowodem, że kuchnia wege może być nie tylko zdrowa, ale też sprawiać niezwykłą przyjemność. Połączenie ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to sprawdzone trio, które zadowoli nawet największego sceptyka.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Zamiast lepić pierogi, zrób ruskie kotlety. To bezmięsny majstersztyk

Wśród dań tradycyjnej, polskiej kuchni można wymienić wiele smacznych kąsków. Nie brakuje wyśmienitych dań jarskich, mięsnych, babcinych wypieków i smakołyków na bazie warzyw. Na szczególne uznanie zasługują oczywiście pierogi, które są naszą perełką kulinarną, znaną również wśród turystów. Niestety wybitny smak wymaga poświęcenia czasu, przez co niejednokrotnie rezygnujemy z ich przygotowania. Co jednak, gdyby klasykę zamienić na nieco uproszczoną wersję? 

Jak się okazuje, znacznie szybszą wersją klasycznych pierogów mogą być ruskie kotlety. To znakomite i ekspresowe danie robi duże wrażenie. Tymczasem skład to jedynie proste, swojskie składniki panierowane w bułce tartej. Przepis idealnie sprawdzi się w roli bezmięsnego obiadu lub obłędnej przekąski. 

Przepis na obiad bez mięsa - w roli głównej kotlety ruskie

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony,
  • świeża zielenina np. natka lub koperek,
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. W tym czasie drobno poszatkuj cebulę i podsmaż ją na rumiany kolor. 
  3. Ugotowane warzywa przestudź i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj twaróg. Składniki rozdrobnij ponownie widelcem, tak by ser ładnie się rozpadł. 
  4. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj wcześniej podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec wbij jajka. Masę ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą. 
  5. Gotową masę formuj w estetyczne, niewielki kotleciki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. 
  6. Kotleciki serwuj z ulubionymi dodatkami - świetnie komponują się z sosem pieczarkowym. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: