Kotlety rybne - zdrowe burgery z rybą. Dzieci będą się tak zajadać, że aż uszy będą się trząść!

Kotlety rybne to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do menu swojej rodziny więcej ryb. Niestety, wielu stroni od nich ze względu na ości. Na szczęście, możemy zrobić burgery i nie martwić się o tego typu kwestie.

Kotlety rybne dla dzieci - sprawdź przepis na rybne burgery! Danie pierwsza klasa!

Kotlety rybne dla dzieci to zawsze dobry wybór. Nie musimy obawiać się, że dzieci trafią na ości. Kotlety rybne mielone są jeszcze bezpieczniejsze w konsumpcji. Po pozbyciu się ości i dodatkowym zmieleniu mięsa kotleciki rybne stają się jeszcze smaczniejsze, dzięki bardzo delikatnej konsystencji. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na kotlety z ryby.

Kotlety rybne - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 400 g świeżego filetu z ryby - np. dorsza
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 3 łyżki sezamu
  • 3-4 plasterki sera żółtego
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • pół szklanki bulionu

Wykonanie krok po kroku:

  1. Umyj rybę. Osusz ją. Pozbądź się ości.
  2. Następnie skrop rybę sokiem z cytryny.
  3. Rybę przełóż do blendera i zmiksuj.
  4. Cebulę obierz i przekrój.
  5. Dodaj wszystkie składniki do blendera. Całość zmiksuj.
  6. Dopraw do smaku i ponownie zmiksuj.
  7. Uformuj burgery i obtocz w bułce tartej.
  8. Usmaż na patelni z dwóch stron.
  9. Podlej burgery bulionem i podduś pod przykryciem. Będą mega miękkie!
  10. Podawaj w ciepłej bułce.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety z ryby. Sprawdź przepis Magdy Gessler, a Twój obiad będzie znakomity!

Kotlet z ryby autorstwa Magdy Gessler to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Chcecie jeść więcej ryb, ale nie przepadacie za klasyczną rybą z rusztu? Wypróbujcie poniższy przepis na kotlety rybne. Są naprawdę pyszne!

Kotlet rybny Magdy Gessler:

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych z białej ryby
  • 1 jajo
  • sucha bułka kajzerka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • posiekany koper
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Namocz bułkę w mleku.
  2. Zmiel przygotowaną rybę w blenderze.
  3. Obierz cebulę i posiekaj na drobno.
  4. Następnie podsmaż na maśle.
  5. Dodaj cebulkę do ryby. Dołóż odciśniętą bułkę i przyprawy. Dodaj jajko, majonez i przeciśnięty czosnek.
  6. Wymieszaj wszystko i porządnie wyrób.
  7. Podziel masę na małe kotlety.
  8. Kotlety obsyp bułką tartą. Przejdź do smażenia.
  9. Kotlety powinny być usmażone z każdej strony.

Kotleciki rybne ze szpinakiem - przepis, który warto wypróbować w piątek 

Kotleciki rybne ze szpinakiem są mega proste w wykonaniu a do tego, jakie zdrowe. W połączeniu ze szpinakiem to z pewnością danie, które zasługuje na miano najlepszego obiadu na piątek. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • 2 jaja
  • około 300 g szpinaku
  • sól, pieprz, czosnek
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

  1. Filety opłucz w wodzie.
  2. Następnie filety zmiel malakserem.
  3. Dodaj roztrzepane jajka. Wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Szpinak podduś na patelni.
  6. Odstaw szpinak do ostudzenia. Następnie dodaj go do ryby.
  7. Całość zmiel w maszynce.
  8. Dodaj przyprawy. Do masy dosyp trochę bułki tartej.
  9. Całość dokładnie wyrób.
  10. Uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.

Zobacz też: Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.