Żółte jak jesienne liście i puszyste niczym chmurka. Kopytka z dyni to hit, który cieszy oko i podniebienie

Jesień puka już do drzwi, a wraz z nią na straganach pojawiają się piękne i różnokolorowe dynie. Poza rozgrzewającą zupą i obłędnie słodkim ciastem możesz zrobić również kopytka z dyni. Będą mięciutkie, a za sprawą pewnej przyprawy będą dodatkowo cieszyć oko żółtą barwą. Goście będą zachwyceni tą iście jesienną propozycją obiadową.

Kopytka to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Nie dość, że można podawać je na różny sposób - z mięsem, różnymi sosami lub okrasą z cebuli i boczku, to na dodatek można urozmaicać samo ciasto. Jeśli marzy ci się jesienny obiad, wypróbuj kopytek z dyni. Będą smakować obłędnie, a ich przygotowanie nie sprawi ci żadnego kłopotu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g purée z dyni Hokkaido,
  • 1 jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz.

Kopytka z dyni idealne na jesień. Nie będziesz chciała jeść innych

Przygotowanie kopytek warto zacząć od zrobienia purée dyniowego. Dynię myjemy i kroimy na pół, by wydrążyć miąższ oraz pestki. W przypadku odmiany Hokkaido nie musimy obierać dyni ze skóry, ponieważ ta jest wyjątkowo cienka i można ją śmiało spożywać. Wydrążone kawałki dyni kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza, tak by każdy kawałek dyni był idealnie miękki. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyjmiemy ją z pieca i ostudzimy wystarczy zmielić całość z pomocą blendera.

Ziemniaki zaś obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już miękki należy je odcedzić i pozostawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Gdy będą już zimne, łączymy masę ziemniaczaną z mąką oraz skrobią. Dodajemy wówczas również przestudzone purée z dyni, jajko i przyprawy. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, a z każdej z nich formujemy wałek, który należy lekko spłaszczyć. Wycinamy z niego kopytka i wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotowe kluseczki z dyni będą smakować wybornie z odrobiną masła i okrasą z cebuli. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.