Placki z dyni to niekwestionowany król jesiennych śniadań i podwieczorków. Przepis jest banalny, może odrobinę przypomina racuszki, ale mówię wam - ten smak niemal uzależnia. Co jest ważne? Oprócz pysznego warzywa przyda się szklanka białego dodatku - będą puszyste i delikatne.
Placuszki z dyni to idealny pomysł na jesienne łasuchowanie przy szklance gorącej herbaty z pigwą. Przepis na placuszki dyniowe jest banalny i z łatwością poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś pysznego, ale nie wiesz, co sobie przyrządzić i jak się rozpieścić, placuszki dyniowe będą strzałem w dziesiątkę. Pamiętaj jednak o jagurcie - bez tego ani rusz.
Placki z dyni - przepis na jesienną rozkosz
Składniki:
200 g startego na tarce miąższu dyni
100 g jogurtu naturalnego
2 średnie jajka
1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
2-3 łyżki cukru do smaku
szczypta soli
odrobina przyprawy korzennej, najlepiej cynamonu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
olej lub masło klarowane do smażenia
Placuszki dyniowe - sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pracy warto zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Do drugiej miski dodaj dynię, jajka, jogurt i cukier. Całość zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Wygodniej będzie jednak mikserem.
Połącz ze sobą zawartości obu misek. Ciasto najpewniej będzie dość gęste - jeśli tak, dodaj jeszcze 2-3 łyżki jogurtu.
Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Lekko spłaszcz i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote i chrupiące.
Wskazówka: Placki z dyni możesz także przygotować w wersji wytrawnej. Zamiast cukru i cynamonu możesz dodać granulowany czosnek lub podsmażoną cebulkę - wówczas podawaj je z domowym sosem czosnkowym lub innym dipem.