Cukinia i ziemniaki odchodzą do lamusa. Placki z dyni są milion razy lepsze

Placki z dyni to niekwestionowany król jesiennych śniadań i podwieczorków. Przepis jest banalny, może odrobinę przypomina racuszki, ale mówię wam - ten smak niemal uzależnia. Co jest ważne? Oprócz pysznego warzywa przyda się szklanka białego dodatku - będą puszyste i delikatne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki z dyni to idealny pomysł na jesienne łasuchowanie przy szklance gorącej herbaty z pigwą. Przepis na placuszki dyniowe jest banalny i z łatwością poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś pysznego, ale nie wiesz, co sobie przyrządzić i jak się rozpieścić, placuszki dyniowe będą strzałem w dziesiątkę. Pamiętaj jednak o jagurcie - bez tego ani rusz. 

Placki z dyni - przepis na jesienną rozkosz

Składniki:

  • 200 g startego na tarce miąższu dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2-3 łyżki cukru do smaku
  • szczypta soli
  • odrobina przyprawy korzennej, najlepiej cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Placuszki dyniowe - sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy warto zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Do drugiej miski dodaj dynię, jajka, jogurt i cukier. Całość zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Wygodniej będzie jednak mikserem. 
  4. Połącz ze sobą zawartości obu misek. Ciasto najpewniej będzie dość gęste - jeśli tak, dodaj jeszcze 2-3 łyżki jogurtu. 
  5. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Lekko spłaszcz i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote i chrupiące. 

Wskazówka: Placki z dyni możesz także przygotować w wersji wytrawnej. Zamiast cukru i cynamonu możesz dodać granulowany czosnek lub podsmażoną cebulkę - wówczas podawaj je z domowym sosem czosnkowym lub innym dipem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.