Tę zupę jadało się zawsze we wrześniu. Jej smak sprawi, że będziesz codziennie biegać do lasu

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to najlepsza rzecz, jaką można zaserwować na obiad jesienią. Przepis jest oczywiście banalny i nie potrzebuje żadnych ulepszeń - tak robiły ją nasze babki. O jednej rzeczy nie wolno zapomnieć - chodzi o cebulkę w doborowym towarzystwie.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to zdecydowanie najpyszniejsze danie, jakie możemy przygotować po powrocie z grzybobrania. Oczywiście zupa grzybowa smakuje równie dobrze z suszonych lub mrożonych grzybów, jednak umówmy się - te świeże smakują tak jakoś bardziej "grzybowo". Przepis na zupę grzybową, który dziś wam zaprezentujemy jest bardzo stary - tak robiła tę zupę moja babcia, a wcześniej jej babcia. Nie ma tam nic dziwnego, jest za to trochę smalcu. Podsmażona cebulka na smalcu niesamowicie podkręca grzyby

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżych, leśnych grzybów (jeśli używasz maślaków, pamiętaj, by je obrać)
  • ok. 2 l bulionu, może być to także lekki rosół, który nie zdominuje smaku grzybów
  • 1 większa cebula
  • 2 małe marchewki
  • kilka ziemniaków - ok. 0.5 kg
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • łyżka smalcu
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Zupa grzybowa - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój także cebulę, ziemniaki i marchewkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim smalec. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Podsmażaj na średniej mocy palnika, aż delikatnie odparuje z nich woda. 
  3. Podsmażone grzyby zalej bulionem, dodaj marchewkę, pokrojone ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. 
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, możesz zabielić zupę śmietaną. Jeśli jednak nie chcesz jej zabielać, możesz zaprawić zasmażką z mąki i masła lub smalcu. Podawaj z kromką pieczywa. 

Wskazówka: Tak przygotowaną zupę możesz także zblendować i podawać jako zupę krem. Wówczas świetnie uzupełnią ją grzanki lub pokruszony kozi ser.

Więcej o:
Copyright © Agora SA