Jeśli ciasto, to tylko takie. Znany kucharz pokazał, jak zrobić czekoladową rozpustę z sezonowymi owocami

Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkości, po jaką sięgamy. Można ją jeść bez żadnych dodatków lub użyć do przygotowania ciekawszych deserów. Znany kucharz postanowił pokazać swoją propozycję na słodki przysmak. Jest miękki i puszysty, a owoce dodają mu lepszego smaku.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Pascal Brodnicki znów zaskoczył wszystkich kreatywnością i fachowym spojrzeniem na kuchnię. Udostępnił przepis na znany klasyk, który przyozdobiony jest domową bitą śmietaną i owocami. To połączenie smakowe zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Do zrobienia tego ciasta wykorzystał gorzką czekoladę, jednak możesz zamienić ją na coś słodszego i ciekawszego. 

Przepis na brownie z bitą śmietaną i owocami Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 120 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 230 g cukru,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii,
  • 50 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • garść migdałów,
  • 250 ml śmietany 36%,
  • łyżka cukru pudru,
  • garść czerwonych porzeczek,
  • garść borówek amerykańskich,
  • kilka jeżyn.

Sposób przygotowania:

  1. 150 g czekolady połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce wraz z masłem. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
  2. Do mieszanki dolewaj spokojnym strumieniem mleko, dodaj również nasiona z laski wanilii. Miskę zdejmij z palnika i energicznie wymieszaj jej zawartość, do momentu połączenia składników.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i sól. Taką mieszankę stopniowo dodaj do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
  4. Do osobnej miski wbij jajka  i ubij je na puszystą masę wraz z dodatkiem cukru. Przyrządzony krem dodaj do reszty składników i zamieszaj do połączenia.
  5. Blaszkę wysmaruj masłem i wlej do niej przygotowaną czekoladową masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki, dodatkowo udekoruj go resztą czekolady i posiekanymi migdałami.
  6. Formę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Po wypieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w urządzeniu. Podczas serwowania udekoruj je bitą śmietaną zrobioną z ubitej słodkiej śmietanki i cukru pudru, a także świeżymi owocami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: