-
Haps
-
Jak przygotować
- Jeśli ciasto, to tylko takie. Znany kucharz pokazał, jak zrobić czekoladową rozpustę z sezonowymi owocami
Jeśli ciasto, to tylko takie. Znany kucharz pokazał, jak zrobić czekoladową rozpustę z sezonowymi owocami
Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkości, po jaką sięgamy. Można ją jeść bez żadnych dodatków lub użyć do przygotowania ciekawszych deserów. Znany kucharz postanowił pokazać swoją propozycję na słodki przysmak. Jest miękki i puszysty, a owoce dodają mu lepszego smaku.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Pascal Brodnicki znów zaskoczył wszystkich kreatywnością i fachowym spojrzeniem na kuchnię. Udostępnił przepis na znany klasyk, który przyozdobiony jest domową bitą śmietaną i owocami. To połączenie smakowe zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Do zrobienia tego ciasta wykorzystał gorzką czekoladę, jednak możesz zamienić ją na coś słodszego i ciekawszego.
Przepis na brownie z bitą śmietaną i owocami Pascala Brodnickiego
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 120 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 230 g cukru,
- 4 jajka,
- laska wanilii,
- 50 ml mleka,
- pół łyżeczki soli,
- garść migdałów,
- 250 ml śmietany 36%,
- łyżka cukru pudru,
- garść czerwonych porzeczek,
- garść borówek amerykańskich,
- kilka jeżyn.
Sposób przygotowania:
- 150 g czekolady połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce wraz z masłem. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
- Do mieszanki dolewaj spokojnym strumieniem mleko, dodaj również nasiona z laski wanilii. Miskę zdejmij z palnika i energicznie wymieszaj jej zawartość, do momentu połączenia składników.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i sól. Taką mieszankę stopniowo dodaj do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
- Do osobnej miski wbij jajka i ubij je na puszystą masę wraz z dodatkiem cukru. Przyrządzony krem dodaj do reszty składników i zamieszaj do połączenia.
- Blaszkę wysmaruj masłem i wlej do niej przygotowaną czekoladową masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki, dodatkowo udekoruj go resztą czekolady i posiekanymi migdałami.
- Formę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Po wypieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w urządzeniu. Podczas serwowania udekoruj je bitą śmietaną zrobioną z ubitej słodkiej śmietanki i cukru pudru, a także świeżymi owocami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl