Na samą myśl o kurczaku w tej wersji zacznie cieknąć ci ślinka. Mięso, grzyby i regionalny ser to trio idealne

To danie pokocha każdy niezależnie od wieku. Łączy w sobie to, co najlepsze jest w kuchni polskiej. Połączenie mięsa, sera i grzybów zaskoczy każde podniebienie i sprawi, że inne wersje nie będą już tak smaczne.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Kurczak po ustrzycku to wprost idealna propozycja obiadowa. Jego aromat i smak przyciąga każdego, nawet tych, którzy nie przepadają za potrawami z grzybami. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu grzybowego i aksamitnego sera regionalnego nie daje o sobie zapomnieć. Obiad w takim wydaniu może wystarczyć na kilka dni, lecz gwarantujemy, że zniknie w ciągu godziny.

Przepis na kurczaka po ustrzycku

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g ulubionych grzybów,
  • 14 plastrów rolady ustrzyckiej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i podziel je na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbij za pomocą tłuczka na kotleciki. Kurczaka posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, następnie obtocz go w mące.
  2. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim mięso. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Teraz czas zająć się sosem grzybowym. Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz, pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak podsmaż warzywa i grzyby. Na koniec dolej bulion i doprowadź do wrzenia.
  4. Łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością bulionu, wymieszaj. Mieszankę wlej do sosu i połącz za pomocą łyżki.
  5. Tak przygotowany sos wylej na ułożone w naczyniu kawałki mięsa. Wierzch udekoruj plastrami sera.
  6. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw na następne 10 minut, by ser mógł się podpiec. Podawaj danie na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: