-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki ziemniaczane zdobędą nowy smak, jeśli zmienisz główny składnik. Z nim są sto razy lepsze
Placki ziemniaczane zdobędą nowy smak, jeśli zmienisz główny składnik. Z nim są sto razy lepsze
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami. Ich przepis zna na pamięć każdy mniej lub bardziej doświadczony kucharz. My jednak chcemy pokazać ich nową wersję, która uważana jest za tą smaczniejszą. Wystarczy zmienić jeden składnik i się przekonać.
Zobacz wideo FIT Śniadanie VS. Placki z jabłkiem jak u babci
Przepis na placki wykonane z ziemniaków nie jest nam obcy. Od lat wykonujemy go jako danie obiadowe, więc na pewno zapadł nam w pamięci. Do takich placków wykorzystuje się ziemniaki typu B i C, ponieważ mają w sobie dużą zawartość skrobi. Jednak tym razem chcemy trochę zamieszać w klasycznym przepisie. Zamieniamy więc zwykłe kartofle na bataty. Słodkie ziemniaki również dobrze sprawdzą się w tej wersji, dodatkowo danie zdobędzie oryginalny kolor i smak. Taką potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub sosem koperkowym.
Przepis na placki ziemniaczane z batatów
Składniki
- 600 g batatów,
- cebula,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- garść natki pietruszki,
- 2 jajka,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Na samym początku obierz bataty, umyj je, osuszysz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie cebulę obierz z łupin i również zetrzyj ją do miski z batatami.
- Do składników wbij jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą przez sitko mąkę. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub przypraw.
- Na patelni rozgrzej ole, gdy będzie odpowiednio ciepły wyłożyć na niego porcje masy ziemniaczanej. Rób to za pomocą łyżki, by mieć pewność, że będą one podobnej wielkości. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu zdejmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z kleksem śmietany, jogurtem naturalnym lub domowym sosem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl