Kiedy sięgam pamięcią do potraw, które przygotowywała babcia, często przed oczami widzę buraczki, które często pojawiały się na talerzu. Po dziś dzień mogę ich zasmakować, a to wszystko dzięki tej recepturze. Takie buraczki warto zachować na zimowe dni, ponieważ odgrzane na patelni mają rewelacyjny smak. Ich przygotowanie nie zajmie ci długo.
Lika Mostova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Tarte buraczki to tradycyjny smak, który zna prawie każdy. Bez wątpienia wiele osób przypisuje im jakieś wspomnienie z dzieciństwa. Zazwyczaj na talerzu można było je zobaczyć w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych. W zależności od upodobań niektórzy zajadali się nimi na zimno, inni woleli podgrzaną wersję. By w tym roku również uraczyć się ich smakiem, proponujemy wykonać je z tego przepisu. Babcia Marysia robi je w ten sposób od 50 lat i każdy zachwala ich smak. Oprócz buraków można w nich poczuć czosnek i cytrynę, słodkawy posmak to zasługa cukru. Zamknięte w słoikach mogą przerwać całą zimę, jednak zniknął przed początkiem wiosny, bo nikt im się nie oprze.
REKLAMA
Przepis na tarte buraczki do słoików
Składniki
4 kg buraków,
6 ząbków czosnku,
2 łyżki soli,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka cukru.
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie umyj i odetnij ogonki. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą tak, by zakrywała wszystkie warzywa.
Garnek ustaw na średnim ogniu i gotuj około 45 minut, do momentu aż całkowicie zmiękną. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z wody do miski i pozostaw do ostudzenia.
Chłodne buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do warzywa dodaj sól, cukier i sok z cytryny. Na koniec obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, bezpośrednio do warzyw. Dokładnie wszystko zamieszaj i przenieś do garnka, który ustawiony jest na średnim ogniu. Przygotowane buraczki gotuj przez kilka minut.
Gorące buraczki przełóż do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręć. Pasteryzuj przez około 15 minut i ustaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.