-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia Marysia robi je od 50 lat, a słoiki rozchodzą się jak świeże bułeczki. Dodaję je do każdego obiadu
Babcia Marysia robi je od 50 lat, a słoiki rozchodzą się jak świeże bułeczki. Dodaję je do każdego obiadu
Kiedy sięgam pamięcią do potraw, które przygotowywała babcia, często przed oczami widzę buraczki, które często pojawiały się na talerzu. Po dziś dzień mogę ich zasmakować, a to wszystko dzięki tej recepturze. Takie buraczki warto zachować na zimowe dni, ponieważ odgrzane na patelni mają rewelacyjny smak. Ich przygotowanie nie zajmie ci długo.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Tarte buraczki to tradycyjny smak, który zna prawie każdy. Bez wątpienia wiele osób przypisuje im jakieś wspomnienie z dzieciństwa. Zazwyczaj na talerzu można było je zobaczyć w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych. W zależności od upodobań niektórzy zajadali się nimi na zimno, inni woleli podgrzaną wersję. By w tym roku również uraczyć się ich smakiem, proponujemy wykonać je z tego przepisu. Babcia Marysia robi je w ten sposób od 50 lat i każdy zachwala ich smak. Oprócz buraków można w nich poczuć czosnek i cytrynę, słodkawy posmak to zasługa cukru. Zamknięte w słoikach mogą przerwać całą zimę, jednak zniknął przed początkiem wiosny, bo nikt im się nie oprze.
Przepis na tarte buraczki do słoików
Składniki
- 4 kg buraków,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania
- Buraki dokładnie umyj i odetnij ogonki. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą tak, by zakrywała wszystkie warzywa.
- Garnek ustaw na średnim ogniu i gotuj około 45 minut, do momentu aż całkowicie zmiękną. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z wody do miski i pozostaw do ostudzenia.
- Chłodne buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do warzywa dodaj sól, cukier i sok z cytryny. Na koniec obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, bezpośrednio do warzyw. Dokładnie wszystko zamieszaj i przenieś do garnka, który ustawiony jest na średnim ogniu. Przygotowane buraczki gotuj przez kilka minut.
- Gorące buraczki przełóż do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręć. Pasteryzuj przez około 15 minut i ustaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl