Wyrazisty smak, a to nie żaden kurczak czy schab. Te kotlety posmakują każdemu, ze stołu znikną w kilka sekund

Przepisy na kotlety to temat rzeka. Wyróżnia się wiele ich rodzajów i można je zrobić z różnych składników. Jednak zazwyczaj to ich mięsne wersje podbijają nasze serca i żołądki. By podać na obiad ich nieco inną wersję, zapisz i zastosuj ten przepis. Zapewniamy, że nie ma sobie równych.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety rybne to propozycja obiadowa, która nie dla wszystkich jest oczywista. Ich wykonanie jest proste jak bułka z masłem, jednak by wyszły, należy stosować się do poniższych kroków. Takie kąski można podawać jako alternatywę dla kotletów mielonych, ponadto smakują lepiej niż klasyczne paluszki rybne. Ich idealna konsystencja to zasługa zmiksowania składników, a także dodania namoczonej w mleku bułki. Dobrze zrobić ich więcej, bo jedna taka porcja okaże się niewystarczająca.

Przepis na kotlety rybne

Składniki:

  • 600 g łososia,
  • 200 g filetów dorsza,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Z łososia odetnij skórę i upewnij się, że nie ma ości. W razie potrzeby wyjmij je za pomocą pęsety. Posiekaj go na drobne kawałki, czynność powtórz z drugą rybą.
  2. Do miski wlej mleko i wrzuć do niego czerstwą bułkę. Mocz ją przez około 30 minut, następnie wyjmij i porządnie odciśnij.
  3. Do blendera wsyp natkę pietruszki i bułkę. Zmiksuj składniki na średnich obrotach i dodaj kawałki ryb, a także sól i pieprz. Powtórz to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj zgrabne, lecz niewielkie kotleciki. W osobnych miskach rozsyp mąkę, bułkę tartą, wbij także jajko i roztrzep je z łyżką mleka.
  5. Kotlety mocz w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.