Lewandowska wie, jak zrobić pyszne i miękkie racuchy. Dodaje do nich ten składnik, to niebywałe

Anna Lewandowska oprócz wymagających treningów specjalizuje się w zdrowych i pożywnych daniach. Na swojej stronie zdradza autorskie przepisy, którymi zajada się wraz z rodziną. Tym razem ma dla nas ukochane racuchy. Trudno uwierzyć, że właśnie to do nich dodaje.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Jeśli masz ochotę na puszyste i słodkie racuchy, ale podane w nowym wydaniu, to świetnie się składa. Właśnie te z przepisu Ani Lewandowskiej sprawdzą się wyśmienicie. Jej autorska receptura zachwyca i zaskakuje. Skomponowana jest ze zdrowych składników, a placki z niej wykonane są lekkie, lecz dalej wyśmienite. Sportsmenka postanowiła zamienić niektóre składniki na ich zdrowszą wersję, dlatego w przepisie znajdziemy napój kokosowy i mąkę owsianą. Lewandowska nie oszczędza jednak na dodatkach. Wysmażone racuchy poleca polać miodem, wysmarować dżemem brzoskwiniowym i obsypać płatkami owsianymi i suszonym winogronem. W takiej wersji można je jeść każdego dnia i nigdy się nie znudzą.

Przepis na racuchy Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1,5 szklanki napoju kokosowego,
  • 2,5 szklanki mąki owsianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • jabłko,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • łyżeczka miodu,
  • dżem brzoskwiniowy,
  • płatki owsiane,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Do wysokiego naczynia wlej napój kokosowy, wbij jajko, przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia składników.
  3. Do powstałej masy dodaj starte jabłko, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzanym tłuszczu wkładaj masę wyłożoną za pomocą łyżki. Formuj ją na kształt placuszków.
  5. Tak przygotowane smaż z dwóch stron do zarumienienia. Następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Racuchy podawaj wysmarowane dżemem, polane miodem, obsypane płatkami owsianymi oraz rodzynkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: