Pizza to potrawa, w której gustują zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Każdy ma swojego faworyta. Jedni wybierają mięsną, drudzy wegetariańską, a jeszcze inni decydują się na dość kontrowersyjną pizzę hawajską, czyli z dodatkiem ananasa. Nieważne, jaki masz gust, liczy się to, jak przygotujesz włoskie danie. Kluczowe w tym przypadku jest odpowiednie wyrobienie ciasta oraz upichcenie aromatycznego, gęstego sosu pomidorowego. Jak się za to wszystko zabrać?
Pizza, wbrew powszechnej opinii, wcale nie jest trudna do zrobienia. Wystarczy podążać za wskazówkami ze sprawdzonej receptury. Z poniższym przepisem już wkrótce powinno udać ci się upiec domowej roboty, pyszną pizzę w klasycznym, włoskim stylu. Koniecznie sprawdź, jakich składników będziesz w tym celu potrzebować.
Składniki na ciasto:
Składniki na sos:
Dodatki:
Zacznij od przygotowania rozczynu na ciasto do pizzy. W ciepłej wodzie wymieszaj cukier i drożdże. Poczekaj 10 minut, aż rozczyn zacznie wyrastać. Po tym czasie wlej go do miski z mąką. Dodaj oliwę oraz sól i wyrób ręcznie ciasto. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
W dalszym etapie zajmij się sosem. Na oliwie podsmaż passatę pomidorową. Po chwili dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, oregano, chilli i pieprz. Gotuj do momentu zgęstnienia. Do jeszcze nierozgrzanego piekarnika włóż kamień do pieczenia pizzy - to on zapewni autentyczny, włoski smak. Rozgrzej go do 220 st. Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj je, aby uzyskały okrągły kształt pizzy. Rozłóż je na oprószonej odrobiną mąki stolnicy lub blacie. Oba placki posmaruj sosem i wyłóż na nich swoje ulubione dodatki. My polecamy, aby była to szynka dojrzewająca, np. prosciutto i ser mozzarella. Wszystko na koniec oprósz oregano. Tak przygotowane pizze włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Po wyjęciu ozdób je połówkami pomidorków koktajlowych i rukolą. Pamiętaj, by zamiast keczupu czy sosu czosnkowego użyć oliwy klasycznej lub czosnkowej - tak bowiem Włosi jedzą pizzę od wieków. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl