Domowa pizza, którą nie pogardziłby żaden rodowity Włoch. Jeden kęs przeniesie cię pod Koloseum

Miłośników pizzy nie brakuje. Flagowe danie kuchni włoskiej cieszy się popularnością nie bez powodu. Pyszne ciasto, aromatyczny sos i ciągnący się ser to jej główne, ale zdecydowanie nie jedyne, zalety. Najlepsze w pizzy jest to, że możemy ją "spersonalizować" pod własne gusta. Jak przygotować domową pizzę w iście mistrzowskim stylu? Podpowiadamy.

Pizza to potrawa, w której gustują zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Każdy ma swojego faworyta. Jedni wybierają mięsną, drudzy wegetariańską, a jeszcze inni decydują się na dość kontrowersyjną pizzę hawajską, czyli z dodatkiem ananasa. Nieważne, jaki masz gust, liczy się to, jak przygotujesz włoskie danie. Kluczowe w tym przypadku jest odpowiednie wyrobienie ciasta oraz upichcenie aromatycznego, gęstego sosu pomidorowego. Jak się za to wszystko zabrać?

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Domowa pizza, która przeniesie cię do klimatycznej trattorii w Rzymie

Pizza, wbrew powszechnej opinii, wcale nie jest trudna do zrobienia. Wystarczy podążać za wskazówkami ze sprawdzonej receptury. Z poniższym przepisem już wkrótce powinno udać ci się upiec domowej roboty, pyszną pizzę w klasycznym, włoskim stylu. Koniecznie sprawdź, jakich składników będziesz w tym celu potrzebować.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki włoskiej typu 00 (ewentualnie pszennej 550),
  • szklanka ciepłej wody,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki na sos:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżeczka chilli (zamiennie pół łyżeczki, jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw),
  • świeżo mielony pieprz.

Dodatki:

  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść rukoli,
  • 250 g sera mozzarella.

Pizza z serem, szynką i rukolą. Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu na ciasto do pizzy. W ciepłej wodzie wymieszaj cukier i drożdże. Poczekaj 10 minut, aż rozczyn zacznie wyrastać. Po tym czasie wlej go do miski z mąką. Dodaj oliwę oraz sól i wyrób ręcznie ciasto. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

W dalszym etapie zajmij się sosem. Na oliwie podsmaż passatę pomidorową. Po chwili dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, oregano, chilli i pieprz. Gotuj do momentu zgęstnienia. Do jeszcze nierozgrzanego piekarnika włóż kamień do pieczenia pizzy - to on zapewni autentyczny, włoski smak. Rozgrzej go do 220 st. Celsjusza. 

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj je, aby uzyskały okrągły kształt pizzy. Rozłóż je na oprószonej odrobiną mąki stolnicy lub blacie. Oba placki posmaruj sosem i wyłóż na nich swoje ulubione dodatki. My polecamy, aby była to szynka dojrzewająca, np. prosciutto i ser mozzarella. Wszystko na koniec oprósz oregano. Tak przygotowane pizze włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.

Po wyjęciu ozdób je połówkami pomidorków koktajlowych i rukolą. Pamiętaj, by zamiast keczupu czy sosu czosnkowego użyć oliwy klasycznej lub czosnkowej - tak bowiem Włosi jedzą pizzę od wieków. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.