-
Haps
-
Jak przygotować
- To duża konkurencja dla sałatki jarzynowej. Składniki masz już pod ręką, a ich połączenie zwala z nóg
To duża konkurencja dla sałatki jarzynowej. Składniki masz już pod ręką, a ich połączenie zwala z nóg
Sałatki wykonujemy na różne okazji, a nawet wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na nic lepszego. Robi się je bardzo szybko, dodatkowo można do nich wrzucić wszystko, co ma się w lodówce. Ta propozycja jest idealna na kolację, a jeśli poniesie nas fantazja, można ją również rozsmarować na pieczywie.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Sałatki można zrobić na wiele sposobów. Niektóre wykonane są z miksu sałat, świeżych warzyw z dodatkiem owoców i polane dressingiem. Inne zaś łączą w sobie ugotowane składniki, kremowy majonez i bardziej wyraziste przyprawy. Nieważne jednak, którą opcję wybierzemy, zapewne i tak będzie smaczna. By dodać do listy ulubionych sałatek kolejną pozycję, proponujemy zrobić ten przysmak z jajek. Wyróżnia ją kombinacja takich smaków jak ostra musztarda, słodka kukurydza i chrupiący por. Wszystko to w połączeniu z sobą tworzy smakołyk, który można podawać od święta, a także do codziennego obiadu.
Przepis na sałatkę jajeczną
Składniki
- 6 jajek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- pół kostki żółtego sera,
- łodyga selera naciowego,
- 4 ogórki konserwowe,
- kawałek białej części pora,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- majonez,
- łyżka śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą, gotuj je przez około 10-12 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw je do wystudzenia, następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do miski.
- Ogórki oraz seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do naczynia z jajkiem. Ser również zetrzyj na tarce lub pokrój w mniejszą kostkę.
- Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników. Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
- W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z łyżką kwaśnej śmietany i musztardą, dopraw pierzem i solą.
- Przygotowany sos wlej do naczynia ze składnikami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
- Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć. Po upływie tego czasu jest gotowa do serwowania.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl