To duża konkurencja dla sałatki jarzynowej. Składniki masz już pod ręką, a ich połączenie zwala z nóg

Sałatki wykonujemy na różne okazji, a nawet wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na nic lepszego. Robi się je bardzo szybko, dodatkowo można do nich wrzucić wszystko, co ma się w lodówce. Ta propozycja jest idealna na kolację, a jeśli poniesie nas fantazja, można ją również rozsmarować na pieczywie.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatki można zrobić na wiele sposobów. Niektóre wykonane są z miksu sałat, świeżych warzyw z dodatkiem owoców i polane dressingiem. Inne zaś łączą w sobie ugotowane składniki, kremowy majonez i bardziej wyraziste przyprawy. Nieważne jednak, którą opcję wybierzemy, zapewne i tak będzie smaczna. By dodać do listy ulubionych sałatek kolejną pozycję, proponujemy zrobić ten przysmak z jajek. Wyróżnia ją kombinacja takich smaków jak ostra musztarda, słodka kukurydza i chrupiący por. Wszystko to w połączeniu z sobą tworzy smakołyk, który można podawać od święta, a także do codziennego obiadu.

Przepis na sałatkę jajeczną

Składniki

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • pół kostki żółtego sera,
  • łodyga selera naciowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • kawałek białej części pora,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • majonez,
  • łyżka śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą, gotuj je przez około 10-12 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw je do wystudzenia, następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do miski.
  2. Ogórki oraz seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do naczynia z jajkiem. Ser również zetrzyj na tarce lub pokrój w mniejszą kostkę.
  3. Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników. Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
  4. W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z łyżką kwaśnej śmietany i musztardą, dopraw pierzem i solą.
  5. Przygotowany sos wlej do naczynia ze składnikami  i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
  6. Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć. Po upływie tego czasu jest gotowa do serwowania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.