W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Ciasto jest elastyczne, ale nadzienie to pycha jakich mało

Naleśniki są jednymi z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Wiele osób maży je w swoim domu, bo ich przygotowanie nie należy do trudnych, a do środka wkłada się zwykle słodkie dodatki. Ten przepis to przełamuje, a farsz jest nieziemsko aromatyczny.
Zobacz wideo Galettes Bretonnes

Gdy myślimy o naleśnikach, zapewne w naszej głowie pojawia się obraz słodkiej potrawy podawanej na śniadanie lub kolację. Na talerzu widnieją soczyste owoce, bita śmietana lub czekoladowa polewa. Tym przepisem musimy jednak zburzyć ten obraz, lecz zastąpimy go czymś równie smakowitym. Ta receptura skierowana jest do wszystkich miłośników dań wytrawnych. Naleśniki w tym wydaniu podawane są z aromatyczną pastą, którą wykonuje się z ryby. Dodatkowo łączy się ją z twarogiem, musztardą i chrzanem, dzięki czemu zyskuje nieprzeciętny smak. Takie placki możesz polać śmietaną lub własnoręcznie wykonanym sosem.

Przepis na naleśniki z rybnym nadzieniem

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • masło do smażenia.

Składniki na nadzienie:

  • 1 pstrąg wędzony,
  • 300 g półtłustego twarogu,
  • łyżka startego chrzanu,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, sól i wodę. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek. Wlej olej i ponownie wymieszaj.
  2. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wylej odpowiednią ilość ciasta naleśnikowego. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtarzaj do wykorzystania masy.
  3. Teraz czas na przygotowanie rybnego farszu. Do miseczki wrzuć twaróg, posiekany koperek, musztardę, chrzan oraz miód. Pstrąga pokrój w niewielką kostkę, następnie rozdrobnij go za pomocą widelca i dodaj do mieszanki zrobionej z twarogu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ciepłe naleśniki smaruj powstałą pastą i złóż w trójkąty. Wierzch udekoruj świeżymi ziołami, możesz go również domowym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: