Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W 2022 roku Katarzyna Bosacka wydała książkę "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę", która miała być odpowiedzią na wysoką inflację. Dziennikarka zamieściła w niej przepisy, w których dokładnie obliczyła, co ile kosztowało, a na koniec podała kwotę końcową. Sednem było, aby koszt jednej porcji nie przekraczał 5 złotych. W porównaniu z 2022 rokiem ceny poszły w górę, nadal jednak są to propozycje na w miarę budżetowe gotowanie.
Wśród nich znalazł się przepis na kopytka z cebulą i kurkami, czyli grzybami, na punkcie których Polacy mają hopla. Wcale się nie dziwimy, bo też należymy do tego grona i moglibyśmy zjeść wszystko, co ma w sobie kurki. W 2022 roku Bosacka za 100 g kurek (tyle potrzeba do wykonania przepisu) zapłaciła 7 zł. Obecnie za kilogram tych grzybów trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych (na początku sezonu było to nawet ponad 100 zł) - ceny różnią się w zależności od regionu, ale zwykle oscylują wokół 30-45 zł, choć są miejsca, w których jest to nawet 70 zł/kg. Niemniej jednak oznacza to, że cena za 100 g nadal będzie wynosiła kilka złotych.
Katarzyna Bosacka na swoje kopytka z kurkami ma też pewien patent. Otóż nadaje im apetycznego, zielonego koloru, dzięki czemu pięknie komponują się na talerzu z pozostałymi składnikami. Do zabarwienia kopytek używa natki pietruszki, którą obecnie, w zależności od sklepu, można kupić za około 2 zł (w niektórych jest to np. 1,69 zł, w innych np. 2,29 zł). Ciekawi cię przepis? Znajdziesz go poniżej.
Składniki na cztery porcje:
Na sos:
Wówczas Katarzyna Bosacka za wszystko zapłaciła 18,80 zł. Koszt jednej porcji wyniósł 4,70 zł.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Gdy będą zimne, wkładamy je do miski i tłuczemy tak, by nie miały grudek. Można też przecisnąć je przez praskę lub zetrzeć na tarce. Siekamy natkę i miksujemy ją z jajkiem, by powstała zielona masa. Dosypujemy mąki (może się okazać, że będzie potrzeba trochę więcej niż w przepisie, bo całość powinna się skleić), gałkę oraz sól. Wszystko mieszamy. Formujemy wałeczki i kroimy je na skos, by uzyskać kształt kopytek. Gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kurki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy składniki na patelni na wybranym tłuszczu. Powinny zyskać złoty kolor. Dolewamy do nich śmietankę, dodajemy przyprawy oraz starty ser. Dusimy przez chwilą. Kopytka polewamy sosem kurkowym. Dekorujemy świeżymi ziołami.